K výročí Chráněného a podporovaného bydlení zahraje skupina NADĚJE

03.10.2017 - Již dvacet let je nadějí pro duševně nemocné na Opavsku Chráněné a podporované bydlení. Při oslavě kulatého výročí tohoto střediska Charity Opava proto v úterý 17. října v Obecním domě v Opavě symbolicky zahraje klientům i všem dalším zájemcům z řad veřejnosti opavská populární skupina Naděje na akci, nazvané dvojznačně „Naděje pro duševně nemocné“.

Již dvacet let je nadějí pro duševně nemocné na Opavsku Chráněné a podporované bydlení. Při oslavě kulatého výročí tohoto střediska Charity Opava proto v úterý 17. října v Obecním domě v Opavě symbolicky zahraje klientům i všem dalším zájemcům z řad veřejnosti opavská populární skupina Naděje na akci, nazvané dvojznačně „Naděje pro duševně nemocné“.

Když u někoho propukne duševní nemoc, jeho dosavadní život se zpravidla dramaticky změní. Často přijde o práci, občas i o přátele nebo dokonce o rodinu. Okolí se k němu zpravidla začne stavět ostražitě a nedůvěřivě. A právě lidem, kteří procházejí takovouto krizí, již dvacet let pomáhá jejich životní těžkosti zvládat a snášet Chráněné a podporované bydlení Charity Opava. Dospělým psychicky nemocným lidem poskytuje středisko hned dvě služby – kromě chráněného bydlení také takzvanou následnou péči.

V případě potřeby, například po propuštění z léčení, zde najdou klienti, kteří nemají kde jít, bydlení až na dva roky a tři měsíce. Během této doby se jim snaží pracovníci střediska pomoci postavit se na vlastní nohy a vrátit do aktivního života. Kromě toho jim nabízejí alternativní možnosti uplatnění ve společnosti podle jejich individuálních schopností. Středisko se rovněž snaží posunout rámec možností duševně nemocných lidí, trpících přede-vším schizofrenií, nejrůznějšími psychózami a depresemi. Následná péče se pak o své klienty stará i poté, co opustí chráněné bydlení, mimo jiné také tím, že jim pomáhá aktivně trávit den i navazovat nové vztahy a přátelství. Zařízení je členem Asociace komunitních služeb pro duševně nemocné v České republice a České asociace pro psychické zdraví.

S výročím je spojena i sbírka na webové stránce Darujme.cz. Její název zní „Zažít den jinak“ a klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné budou moci za vybrané finance například vyrazit na výlet na výlet z města, což je pro mnohé z nich z finančních důvodu nemožné. Najít a podpořit ji můžete na tomto odkazu:

https://www.darujme.cz/projekt/1200351

 

Skupina Naděje, která se může pyšnit úspěchy v rádiových hitparádách a v soutěži televize Óčko G2 Band Academy, koncert k výročí Chráněného a podporovaného bydlení pojala jako charitativní akci. Na vystoupení je díky spolupráci s Opavskou kulturní organizací vstup zdarma. Slavit tak budou moci nejen klienti, ale všichni, kteří se tento den chtějí pobavit a připomenout si dvacetiletí naděje pro lidi s psychickým onemocněním.

Děkujeme partnerům