Nová koupelna je díky dotaci Moravskoslezského kraje moderní a bezpečná

29.06.2023 - Z nové a také bezpečné koupelny se mohou těšit klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Bytové prostory na Komenského ulici v Opavě získala Charita Opava v roce 1997, kdy začala pečovat o lidi s diagnózou z okruhu schizofrenie a bipolární poruchy. V mnoha ohledech nevyhovující byty už ale potřebují postupnou rekonstrukci.

Ta začala právě přestavbou zastaralé koupelny v bytě č. 4, kterou podpořil částkou 227 tisíc korun Moravskoslezský kraj v rámci Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2022.

„V celkově staré koupelně nebyl sprchovací kout, ale jen vana, což bylo pro naše klienty, kteří musí často užívat tlumící léky, velmi nebezpečné,“ vyjmenovává důvody pro rekonstrukci vedoucí Chráněného a podporované bydlení Kateřina Víchová. „Koupelna neměla rozvody a dispozice nastaveny tak, aby zde mohla být připojená pračka a klienti tak museli docházet do jiné místnosti. Velmi nešikovně byl umístěn rovněž bojler na ohřev teplé vody,“ pokračuje. Nevhodná byla také původní dřevěná podlaha. Klienti Chráněného a podporovaného bydlení přitom stárnou a stále častěji dochází k situacím, kdy pro ně kdy už přechod do vlastního bytu není z různých důvodů možný.

„Nová koupelna je nejen moderní a krásná a je v ní již sprchovací kout, ale obsahuje také řadu bezbariérových prvků, které zvyšují celkovou bezpečnost pohybu klientů,“ pochvaluje si Kateřina Víchová a přidává za poskytnutou dotaci jménem svým i jménem klientů střediska velké poděkování.

Děkujeme partnerům