Plyšového kamzíka pro Biskupské lesy vyrobí charitní dílny

26.04.2024 - Maskotem Biskupských lesů se již brzy stane plyšová figurka kamzíka. Plyšáka navrhli podle vzoru dodaného biskupem ostravsko-opavské diecéze Martinem Davidem pracovníci Chráněných dílen Charity Opava, které jej také budou pro Biskupské lesy vyrábět.

„Kamzíky si v Charitě Opava necháváme vyrobit k desátému výročí Biskupských lesů. Plyšáci se stanou milou pozorností pro naše partnery,“ říká ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný. „Návrh a střih jsme vytvořili podle vzoru dodaného biskupem Martinem Davidem, na němž ovšem proběhlo mnoho úprav, jak jsme postupně tvořili a dopracovávali vzorky figurek,“ líčí vedoucí marketingu charitních chráněných dílen Ludmila Slaninová. V dílnách nejprve sehnali potřebný plyšový materiál požadovaných odstínů a zpracovaný střih překreslili do vypalovacího programu speciálního laseru, aby mohli jednotlivé díly vypalovat s naprostou přesností a ulehčili tak práci švadlenám. Pomoc je to citelná, protože figurka kamzíka se skládá celkem ze čtyřiceti dílků, z nichž ten nejmenší má rozměr 1,5 x 1,5 centimetru.

A proč právě kamzík? „Když jsme přemýšleli, jaké zvíře zvolit za maskota, volba padla na kamzíka, protože žije v Jeseníkách, kde Biskupské lesy hospodaří,“ vysvětluje Libor Konvičný. „Jedná se navíc o naši nejvzácnější zvěř, která se v České republice vyskytuje kromě Jeseníků pouze v Českosaském Švýcarsku,“ dodává.

Biskupské lesy jako organizační složka Biskupství ostravsko-opavského hospodaří bezmála na pětadvaceti tisících hektarech lesa v majetku biskupství a jím zřizovaných farností. Na území dvou lesních správ, hukvaldské obory a farních lesů zajišťují všechny lesnické činnosti a služby včetně prodeje vytěženého dříví a výkonu práva myslivosti ve vlastních honitbách. Chráněné dílny Charity Opava aktuálně zaměstnávají více než sto šedesát lidí, kteří by z důvodu různých handicapů nenašli na otevřeném trhu práce uplatnění. Pracovní smlouvy zde získali občané s tělesným a smyslovým znevýhodněním či jejich kombinací. Práci pro ně se Charitě Opava daří zajištovat i díky zakázkám, jako je ta od Biskupských lesů.