V Moravskoslezském kraji platí přísnější hygienická pravidla. Co to znamená pro naše střediska?

20.07.2020 - Vinou lokálních ohnisek nákazy koronaviru začala v Moravskoslezském kraji od pátku 17. července platit přísnější opatření vydaná krajskou hygienou. Jak se projeví Mimořádné opatření č. 15/2020 v provozu středisek Charity Opava?

Bez omezení budou klientům k dispozici všechny tři terénní služby Charity Opava, tedy Charitní pečovatelská služba, Charitní ošetřovatelská služba a mobilní hospic Pokojný přístav. Ošetřovatelky a zdravotní sestry budou i nadále dodržovat přísná bezpečnostní pravidla a častěji se bude k dezinfekci používat také ozonizátor.

Nově zavedená opatření se nijak nedotkla ani provozu Denního stacionáře Mraveneček. „Zvýšená hygienická opatření včetně ochranných pomůcek, dezinfekce i roušky používáme pořád,“ vysvětluje vedoucí střediska Jana Konopková. V Občanské poradně a středisku krizové pomoci Naděje musí mít klienti během konzultací nasazenu roušku. 

Podobně na tom jsou v Denním stacionáři pro seniory. „U nás je to ale takové smutné v tom, že naši klienti k nám přicházejí hlavně proto, aby nebyli sami a mohli se pobavit. Proto je pro ně i pro nás problematické mít neustále nasazeny roušky. Klienti si nerozumí, lidé s demencí nechápou, proč by měli nosit roušky,“ říká vedoucí stacionáře Jana Řehulková a dodává, že by si moc přála, aby stacionář nemuseli opět uzavřít. „Naši klienti hodně strádali tím, že museli být uzavřeni sami doma. Opět jsme zjistili, že jsme hodně potřební, a že klientům i rodinám děláme potřebnou službu,“ doplňuje Jana Řehulková.

Zpřísnění se ovšem projevilo na provozu Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. Návštěvy sem mohou přijít pouze s ochranou horních cest dýchacích, podmínkou je respirátor třídy 2. „Při nástupu nového klienta jsme také dnes byli nuceni požadovat negativní test na CoV-2, což tento pán zatím nemá k dispozici,“ říká vedoucí střediska Kateřina Víchová. „To v praxi znamená, že netušíme, jak bude probíhat nástup nových klientů,“ dodává. Omezením podle nařízení Psychiatrické nemocnice Opava podléhá také sociální šetření a kontakt s novými zájemci, který by měl proběhnout ideálně mimo budovu a opět s respirátorem č. 2. Důkladnější hygiena a čištění prostor desinfekcí zde probíhá průběžně.

Podobně na tom jsou v chráněném bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené. I zde musí klienti i zaměstnanci nosit ve vnitřních prostorách zařízení roušku a návštěvy musí mít při vstupu do chráněného bydlení respirátor FFP2.

Rovněž v sociálně terapeutické dílně Radost jsou od pátku opět zavedeny roušky a měří zde teplotu. Provozní doba a stravování zůstávají v běžném režimu. „Budeme se ale snažit uhlídat mezi klienty větší rozestupy,“ dodává vedoucí střediska Tereza Šenková. V Radosti mají také k dispozici ozonizátory, takže se budou místnosti častěji dezinfikovat.

Wellness centrum nebude moci z důvodu omezení až do odvolání poskytovat saunu a koupele, během masáží zde budou dodržovat přísnější hygienický pravidla.

Ve stejném režimu jako dosud pokračují Chráněné dílny Charity Opava. Provoz i zakázky jsou běžné ve Vlaštovičkách i Jaktaři, kde už registrují nové objednávky na roušky. Problémem je ale rušení různých trhových a jarmarečních prázdninových prodejů, které bývaly většinou úspěšné. „Je ale dobře, že je stále otevřená naše prodejna v obchodním centru Breda & Weinstein,“ dodává vedoucí dílny ve Vlaštovičkách Marie Bennková.

Další informace budeme zveřejňovat průběžně.

Děkujeme partnerům