Ve Sbírce potravin můžete v sobotu podpořit lidi s duševním onemocněním

06.11.2023 - Ve Sbírce potravin, která proběhne v sobotu 11. listopadu na řadě míst České republiky, budete moci podpořit také opavské klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. To když v tento den navštívíte supermarket TESCO na Těšínské ulici v Opavě, kde se do sbírky přímo zapojí klienti i zaměstnanci tohoto střediska Charity Opava. Letošní sbírka má slogan „Co kdyby málo udělalo velkou radost“, a jak potvrzuje vedoucí chráněného bydlení Kateřina Víchová, toto heslo není vůbec nadnesené.

Sbírku trvanlivých potravin a drogerie pro potřebné organizují krajské potravinové banky a Česká federace potravinových bank ve spolupráci s řadou partnerů, mezi něž patří i Charita Česká republika. Zapojené jsou vybrané prodejny mnoha obchodních řetězců. Mezi odběratele potravin patří také klienti Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné. „Naši klienti patří vinou své nemoci mezi nízkopříjmové skupiny a skutečně musí počítat každou korunu, proto je pro ně potravinová pomoc daleko důležitější, než si dovedeme představit,“ říká vedoucí chráněného bydlení Kateřina Víchová. Do sbírky se v supermarketu TESCO zapojí 11. listopadu od 9 do 17 hodin osobně již podruhé, přičemž loni jim zde lidé věnovali 343 kilogramů potravin a 20 kilogramů produktů drogerie.

„Jsme rádi za všechny dary, nejvíce ale oceníme trvanlivé potraviny, například těstoviny, ale především různé paštiky a konzervy, které jsou jednoduché na přípravu. Často totiž stojí tolik, že si je naši klienti zkrátka nemohou dovolit,“ vzkazuje Kateřina Víchová a dopředu děkuje za ochotu a pomoc.

Charita Opava se nicméně na sbírce podílí i jinak. Všichni dobrovolníci ve více než tisíci čtyřech stech nákupních centrech totiž budou oblečeni do typických zelených zástěr s výšivkou loga Sbírky potravin, které už mnoho let vyrábějí Chráněné dílny Charity Opava.