Vernisáž fotosoutěže Můj svět proběhla v rodinné atmosféře (+ repo TV POLAR)

12.03.2024 - V přátelské až rodinné atmosféře proběhla 12. března vpodvečer v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě vernisáž výstavy nejlepších snímků šestnáctého ročníku fotosoutěže Můj svět. Kromě patronů soutěže Jindřicha Štreita a Jiřího Siostrzonka z Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity, ředitele Charity Opava Jana Hanuše a náměstka ředitelky Slezského zemského muzea Davida Váhaly se jí zúčastnila také řada z dvanácti oceněných fotografů. Jejich snímky přibližují práci a každodenní život zaměstnanců, dobrovolníků i klientů Charit napříč Českou republikou.

Do šestnáctého ročníku soutěže Můj svět pořádané Charitou Opava letos autoři poslali celkem 214 fotografií značně vyrovnané kvality. Na vítězích soutěže se nakonec odborná komise ve složení Jindřich Štreit, Jiří Siostrzonek a Jan Hanuš shodla až po dlouhém výběru. Vedle čtrnácti snímků, jejichž autoři si odnesli ocenění, tvoří výstavu také dalších sedmnáct komisí vybraných fotografií. Součástí vernisáže byla projekce vítězných snímků, které představili a jejichž kvality okomentovali jak Jindřich Štreit, tak Jiří Siostrzonek.

Nejvíce cen si z letošního ročníku odnáší autoři z třebíčského kroužku Fotíme bez bariér určeného klientům zdejších sociálních služeb. Vede ho absolventka opavského Institutu tvůrčí fotografie Michaela Vostalová, která se na vernisáži mohla opět setkat se svými bývalými profesory Jindřichem Štreitem a Jiřím Siostrzonkem. Ti jí také předali cenu za první místo v soutěžní kategorii Můj charitní svět.

Překvapením letošního ročníku bylo první místo v kategorii Portrét. Autor David Treger, který je klientem charitního stacionáře Úsměv Třebíč, na něm zachytil svého kolegu z tohoto stacionáře. Poprvé za šestnáctiletou historii soutěže Můj svět se tak v některé ze soutěžních kategorií, které nejsou určeny výhradně klientům, umístil uživatel sociální služby. A hned si odnesl zlatou medaili. Také tato fotografie vznikla při lekci fotokroužku Fotíme bez bariér pod vedením Michaely Vostalové. Mezi oceněnými jsou dále fotografové z Opavy, Plzně, Olomouce, Hradce Králové, Uherského Hradiště, Přerova či Červeného Kostelce. Oceněné fotografie i se jmény autorů najdete ZDE.

O slavnostní atmosféru se postaral talentovaný dvanáctiletý klavírista Lukáš Bátor ze ZUŠ Hradec nad Moravicí a také klienti sociálně terapeutické dílny Radost, kteří připravili profesionální raut. Výstava se po opavské derniéře v úterý 2. dubna během celého roku 2024 představí v řadě dalších měst, nejprve to bude 12. dubna v Třebíči, poté například v Ostravě, Olomouci, na zámku v Raduni, Písku a na dalších místech.

Podívejte se na reportáž, kterou o vernisáži přinesla TV POLAR v sobotu 16. března:

Děkujeme partnerům