Kavárna pro Radost učí klienty nebát se lidí

06.08.2024 - I během prázdnin můžete každé úterý od 9 do 17 hodin navštívit Kavárnu pro Radost, kterou v obchodním centru Breda & Weinstein provozují klienti sociálně terapeutické dílny Radost. Kromě příjemného posezení vhodného i pro maminky s dětmi a výborného občerstvení zde na návštěvníky vždy čeká nějaké překvapení.

Nedávno zde například zavedli možnost půjčit si knížku či časopis. „V kombinaci s kávou a něčím dobrým na zub může být naše kavárna místem, kde se na chvilku zastaví čas,“ vzkazuje vedoucí Radosti Lucie Švejdíková. Kavárnu také navštívili lidé, kteří objevili poukaz na kávu v papírovém štěstíčku, které Radost ukryla na několika místech v sadech Svobody během červnového festivalu Slunovrat. Radost zde provozovala svou pojízdnou kavárnu a účastníkům festivalu nabídla hru hledání poukazů poschovávaných kolem Ptačího vrchu.

V kavárně obsluhují klienti sociálně terapeutické dílny Radost, kterými jsou s mentálním znevýhodněním a chronickým duševním onemocněním. Možnost uplatnit se ve veřejném prostoru je pro ně velmi důležitá a motivující. Svědčí o tom výstavka jejich vyznání, kterou také nově najdete v zadní části kavárny. „Naučil jsem se komunikovat s lidmi a nebát se lidí,“ dočtete se například ve vzkazu dvaapadesátiletého Milana.

Kavárna sídlí v prostoru UniPointu Slezské univerzity v obchodním centru Breda & Weinstein díky společnému projektu Fakulty veřejných politik (FVP) a Charity Opava pod názvem Spolu s Radostí. Hned naproti také můžete navštívit prodejnu Chráněných dílen Charity Opava, ve které najdete nepřeberné množství dárkových a užitných předmětů z keramiky či látkových výrobků.

Děkujeme partnerům