Klienti ve Vlaštovičkách mohou bydlet moderněji a bezpečněji

26.06.2024 - Kompletní oprava jednoho z bytů v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy, která začala koncem loňského roku, je u konce. Přestavba byla náročná nejen stavebně, ale také finančně. Proběhnout mohla díky tomu, že projekt Směrem ke kvalitě finančně podpořil Moravskoslezský kraj v rámci Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2023.

„Službu chráněného bydlení poskytujeme již sedmadvacet let, a tak se není co divit, že stávající prostory postupně přestávají vyhovovat aktuálním potřebám klientů,“ říká vedoucí chráněného bydlení Zuzana Janků. „Věk našich klientů se navíc zvyšuje a začínají se u nich vyskytovat nejrůznější přidružená onemocnění nebo nemoci pohybového aparátu, které vedou k jejich snížené mobilitě,“ přidává další důvod pro potřebnou rekonstrukci. Cílem oprav bylo zajistit komfortní a bezpečné bydlení, které dopřeje klientům maximální možnou míru samostatnosti při péči o vlastní osobu a domácnost, tedy například při osobní hygieně či sebeobsluze. Ze dvou stávajících pokojů proto ve Vlaštovičkách vybudovali jeden samostatný byt s vlastní kuchyní, koupelnou a sociálním zařízením. Pomocí rekonstrukce odstranili nevhodné architektonické a bariérové prvky a tím vytvořili prostředí bez překážek. Během rekonstrukce došlo k výměně obkladů, dlažby a sanity v koupelně, kterou doplnily nejrůznější bezpečnostní prvky jako madla nebo nouzová signalizace. Součástí bytu je nově kuchyňská linka, kterou měli dříve klienti na chodbě před bytem.

„Touto rekonstrukcí se nám podařilo zvýšit kvalitu naší sociální služby, za což jsme moc rádi. Tímto děkujeme Moravskoslezskému kraji, Velice si této podpory vážíme,“ dodává Zuzana Janků.

Děkujeme partnerům