Naše klienty čeká už pátý Den Charity Opava na raduňském zámku

12.06.2024 - Už po páté bude v pondělí 17. června patřit zámek v Raduni i zdejší přilehlá oranžerie klientům Charity Opava. Paní kastelánka a její spolupracovníci opět připravili akci s názvem Den Charity Opava na raduňském zámku, kterou stejně jako v předchozích letech doprovodí vernisáž vítězných snímků fotosoutěže Můj svět.

První charitní den se na raduňském zámku konal v červnu roku 2019, od té doby zve kastelánka Markéta Kouřilová na prohlídku zámku klienty Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné, Radosti, Domu sv. Cyrila a Metoděje, Mravenečku a dalších charitních středisek pravidelně. „Tyto návštěvy jsou velmi přínosné i pro nás, protože se sami učíme, jak přizpůsobit prohlídky lidem s různými handicapy,“ svěřuje se kastelánka. Lidé na vozíčku si tak například mohou vyslechnout vyprávění o zámku, který není bezbariérový, při komentované projížďce kolem hradeb, nevidomým klientům je umožněno si některé exponáty nebo jejich repliky výjimečně osahat a vychutnat si vůně rozličných rostlin v bylinkové zahradě.

Závěr charitního dne se odehraje v zámecké oranžerii, kde po malém občerstvení mnozí nepochybně využijí možnost pořídit si parádní snímky ve fotokoutcích s tématikou zámecké šlechty 19. století.

Tradicí je již také vernisáž výstavy vítězných fotografií fotoutěže Můj svět, která zde bude k vidění až do konce srpna. Slavnostního otevření se nepochybně zhostí někteří z klientů a zaměstnanců Charity Opava, jejichž snímky odborná komise v čele s patronem soutěže Jindřichem Štreitem vybrala do výstavy, mapující 16. ročník soutěže určené zaměstnancům, dobrovolníkům a klientům Charit celé České republiky.

Děkujeme partnerům