Občanská poradna zaujala v Psychiatrické nemocnici přednáškou o sociálních dávkách

24.04.2017 - Třetí přednáška z cyklu „Radíme se s Charitou“ proběhla za velkého zájmu ve čtvrtek 20. dubna v Kulturním domě Psychiatrické nemocnice v Opavě. Jejím tématem byly tentokrát sociální dávky.

Třetí přednáška z cyklu „Radíme se s Charitou“ proběhla za velkého zájmu ve čtvrtek 20. dubna v Kulturním domě Psychiatrické nemocnice v Opavě. Jejím tématem byly tentokrát sociální dávky.

„Vedoucí Občanské poradny Mgr. Lucie Vehovská prezentovala základní pojmosloví, rozdělení a druhy dávek, včetně informací o správním řízení o dávku,“ říká vedoucí zdravotně-sociální pracovnice Psychiatrické nemocnice v Opavě Mgr. Lenka Kuncová. „Celá přednáška byla velmi poutavá a pro zúčastněné zajímavá,“ dodává.

Cyklus sedmi přednášek „Radíme se s Charitou“, ve kterém se Občanská poradna ve spolupráci s Psychiatrickou nemocnicí v Opavě preventivně věnují finančním či právním problémům, vyplývajícím z nedávno novelizovaného občanského zákoníku, probíhá od ledna do června letošního roku. Je součástí celoroční akce "Charita Opava pomáhá...". Na květen připravila služba krizové pomoci Charity Opava Fénix v Psychiatrické nemocnici v Opavě konferenci na téma „Krize jako výzva“, takže cyklus přednášek bude pokračovat až v červnu.

Sociální dávky mají pomáhat lidem, kteří se ne vlastní vinou dostali do obtížné životní situace. Fungují jako záchranná síť a jsou vyřizovány na úřadech práce. O dávky je možno žádat osobně i korespondenčně na předepsaných tiskopisech, které jsou k dispozici na každém úřadu práce ale i na webu. O dávku se žádá vždy písmeně, každá žádost musí být pečlivě a individuálně posouzena, není možné dopředu na základě orientačních dat jednoznačně potvrdit ne/nárok na dávku ani její výši. Povinnost předkládat podklady k žádosti o dávku má vždy žadatel, úřad pomůže až poté, co žadatel vyčerpal všechny možnosti. Je ale pravděpodobné, že se i prodlouží doby vyřizování dávky.

V případě zamítnutí dávky je možné požádat o vysvětlení, případně se proti vydanému rozhodnutí do patnácti dnů odvolat. O každé změně v sociálních a majetkových poměrech je potřeba Úřad práce informovat. Dávky se aktuální životní situaci přizpůsobují postupně, proto není třeba mít obavy z okamžité ztráty nároku na dávku v případě nástupu do zaměstnání.

Děkujeme partnerům