Obdarujte na Vánoce dětské válečné uprchlíky z Ukrajiny

27.11.2023 - Sbírku potravin, hygienických potřeb a vánočních dárků pro děti ukrajinských uprchlíků, které našly dočasný domov v Opavě, pořádá v prosinci Charita Opava ve spolupráci s farností Nanebevzetí P. Marie v Opavě. Do sbírky se zapojí také farnost Stěbořice.

Charita Opava spolupracuje s Dobrovolnickým komunitním centrem pomoci válečným uprchlíkům Paľanycja, které sídlí na Rybářské 44 v Opavě. V tomto centru mohou lidé, kteří utekli před válkou na Ukrajině, najít materiální pomoc, informace a lidskou podporu ve svých často velmi náročných situacích. Podpora veřejnosti slábne, ale situace uprchlíků, zvláště těch, kteří nemohou pracovat, jako jsou senioři, maminky malých dětí či lidé vážně nemocní, je stále velmi tíživá, takže potraviny nebo hygienické potřeby jsou pro ně vítanou a potřebnou pomocí.

Sbírka bude probíhat od první do druhé adventní neděle, tedy od 3. do 10. prosince v kapli sv. Anny v konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě vždy po každé mši svaté. Stejně tomu bude také v kostele Narození Panny Marie ve Stěbořicích. Sbírat se budou trvanlivé potraviny jako například olej, mouka, těstoviny, pohanka, čaj, Granko, konzervy – kukuřice, hrášek, fazole, rybičky v oleji a podobně, hygienické potřeby jako zubní pasty, kartáčky, mýdla (i na praní), šampony, menší prací prášky, dámské vložky včetně inkontinenčních či krémy. Velkou radost uděláte také darem vánočního dárku pro děti od 0 do 17 let. „Stačí drobnost, prosíme ale tyto dárky nebalit,“ vzkazují pořadatelé a děkují každému, kdo se do sbírky zapojí.