Pokojný přístav je součástí Papučového dne na podporu mobilních hospiců

07.10.2024 - Takzvaný papučový den proběhne v celé České republice ve středu 9. října. Akci pořádá Fórum mobilních hospiců v rámci celostátní kampaně Dožít doma. Mobilní hospic Pokojný přístav, který vznikl jako středisko Charity Opava v roce 2007, například jen v loňském umožnil prožít poslední dny života přes dvě stě třiceti lidem z Opavy a okolí.

Papučový den připadá vždy na druhou středu v měsíci říjnu, mimo jiné i proto, že si v tomto termínu také připomínáme Světový den hospicové a paliativní péče. Klade si za cíl odlehčenou formou, kdy řada lidí včetně známých osobností chodí venku obutá v papučích, připomenout záslužnou práci mobilních hospiců umožňujících umírajícím strávit poslední chvíle důstojně doma. Součástí této snahy je mediální kampaň s názvem Dožít doma. Papuče jsou symbol domova. A domov je místo, kde si většina lidí přeje strávit závěr svého života.

Díky specializované paliativní péči zdravotníků se mnohým pacientům uleví od bolesti a dalších symptomů nemoci natolik, že mohou svoji pozornost upřít na prožití zbývajícího času s blízkými a rodinou. Podporu v těžkém čase dostává i rodina. Hospicová péče tedy není o smrti, ale hlavně o kvalitním životě před ní. A díky mobilním hospicům může tento čas trávit pacient doma, kde to má rád. Nebojte se kontaktovat mobilní hospic Pokojný přístav včas. Prožijete věci, které pobyt na lůžku ve zdravotnickém zařízení neumožňuje.

Díky svým nenahraditelným službám se kolektiv Pokojného přístavu těší u veřejnosti velkému respektu a uznání. Jeho multidisciplinární profesionální tým totiž nabízí zdravotní i psychickou podporu a zásadní zmírnění bolesti. Provoz Pokojné přístavu je ovšem finančně velmi náročný, protože část zdravotnického materiálu neproplácejí zdravotní pojišťovny. Budeme proto rádi nejen za zapojení do Papučového dne, ale i za další pomoc. Přispět můžete převodem na náš účet 154871941/0300, VS 20. Děkujeme!