Seniory charitního stacionáře čeká pět dnů pobytu v přírodě

13.05.2024 - S velkým zájmem se setkal nápad zaměstnanců Denního stacionáře pro seniory uspořádat pro své klienty pětidenní pobyt v přírodě. Uskuteční se od pondělí 13. do pátku 17. května v Areálu dobré pohody v Žimrovicích a zúčastní se ho dvaadvacet seniorů z celkového počtu pětatřiceti klientů stacionáře.

Denní stacionář pro seniory poskytuje své služby seniorům od pondělí do pátku od 7 do 16 hodin. „Zbytek péče už je pak na rodinných příslušnících, což je pro mnohé z nich často velmi namáhavé především proto, že nemají skoro žádný čas sami na sebe,“ popisuje vedoucí stacionáře Jana Řehulková. „Na možnost takzvané respitní, tedy úlevové péče se rodinní příslušníci našich klientů často vyptávali, proto jsme se rozhodli jim vyjít vstříc,“ dodává.

Velký zájem samotných klientů zaměstnance stacionáře překvapil. Pět dnů včetně čtyř noclehů ovšem vyžaduje důkladnou přípravu programu. Ten musí naplňovat poslání stacionáře, kterým je kromě jiného aktivní trávení dne a podpora a udržení fyzické a psychické kondice klientů. Každý ze seniorů navíc musí mít svého vlastního pečovatele. Proto se museli zaměstnanci denního stacionáře, kterých zdaleka není takové množství, obrátit na dobrovolníky. Nakonec v Žimrovicích vypomůžou studenti Střední zdravotnické školy v Opavě, která s Charitou Opava dlouhodobě spolupracuje.

„Už se spolu s našimi klienty moc těšíme a jsme plní očekávání, jak se akce podaří,“ uzavírá Jana Řehulková a doplňuje, že pokud se podobný typ rekondičních pobytů osvědčí klientům stacionáře i jejich rodinným příslušníkům, kteří si budou moci odpočinout od náročné péče, určitě nezůstane posledním.

Děkujeme partnerům