Slunovrat draží sochu světlonoše pro Pokojný přístav

21.06.2024 - Elektronickou aukci sochy světlonoše z druhé poloviny 18. století pro mobilní hospic Pokojný přístav organizuje festival Slunovrat. Odstartuje prvním dnem 11. ročníku Slunovratu 20. června a uzavřena bude 5. července na svátek Cyrila a Metoděje. Nápad na její uskutečnění potvrzuje úzké propojení mezi organizátory festivalu, jeho návštěvníky, partnery i účinkujícími.

Přibližně jeden a půl metru vysokou sochu zakoupila před zhruba dvaceti lety v galerii u Karlova mostu v Praze paní Silvie, která si přeje zůstat v anonymitě. „Socha dlouho zdobila halu v našem domě, ale po přestěhování do menšího bytu už pro ni místo nemáme,“ vysvětluje. A protože patří mezi fanoušky festivalu Slunovrat, rozhodla se jeho organizátorům nabídnout sochu k dalšímu, například filantropickému využití.

Podle historiků ze Slezského zemského muzea se jedná o profesionální práci z druhé poloviny 18. století, nejspíše kolem roku 1780. Restaurátor Martin Polášek její stav ohodnotil jako dobrý, proto nedoporučil její restaurování, ale pouze konzervaci.

Dražená socha bude po dobu konání Slunovratu k vidění v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea. ZDE najdete adresu, na které můžete překonat vyvolávací cenu dvacet tisíc korun.

Mobilní hospic Pokojný přístav slouží již sedmnáct let lidem z Opavy a okolí a poslední roky doprovodí v domácím prostředí na poslední cestě ročně až dvě stě třicet lidí. Vybrané finance poslouží na nákup infuzní terapie a injekčních léků, které neproplácí zdravotní pojišťovny.

 

Děkujeme partnerům