Světlonoš přinesl hospici díky Slunovratu pětadvacet tisíc

06.07.2024 - Zpočátku se zdálo, že elektronická dražba sochy světlonoše, kterou pro mobilní hospic Charity Opava Pokojný přístav uspořádal festival Slunovrat, nakonec nebude úspěšná, protože se dlouho neozýval žádný zájemce o koupi. Těsně před vypršením limitu ale mezi sebou začali soupeřit dva přihazující. Ten úspěšnější si nakonec po deseti příhozech sochu světlonoše odnese za částku 25 tisíc korun, která připadne mobilnímu hospici Pokojný přístav.

Dražba sochy světlonoše z druhé poloviny 18. století začala prvním dnem 11. ročníku Slunovratu 20. června a skončila 5. července. Asi jeden a půl metru vysokou sochu zakoupila před přibližně dvaceti lety v galerii u Karlova mostu v Praze paní Silvie, která ji poté, co už pro ni po přestěhování v menším bytě neměla místo, nabídla festivalu Slunovrat k dalšímu filantropickému využití. Na vyhlášení a organizaci aukce se posléze vedle festivalu Slunovrat podílelo také Slezské zemské muzeum a Charita Opava.

Vydražitel sochy si stejně tak jako paní Silvie nepřeje zveřejnit své jméno. S mobilním hospicem Pokojný přístav ho ale pojí osobní velmi intenzivní zkušenost. Mobilní hospic Pokojný přístav slouží lidem z Opavy a okolí již sedmnáct let a poslední roky doprovodí v domácím prostředí na poslední cestě ročně až dvě stě třicet lidí. Vybrané finance z dražby použije na nákup infuzní terapie a injekčních léků, které neproplácí zdravotní pojišťovny.

Děkujeme!

Děkujeme partnerům