Ve Vlaštovičkách se radují z tandemové tříkolky

18.10.2024 - Mohou i nevidomí holdovat cyklistice? Určitě ano, ovšem jako spolucestující na takzvaném tandemovém kole. Takováto jízda je ovšem velmi náročná pro oba tandemové spolucestující, ať již nevidomého, nebo řidiče. Řešením může být takzvaná tandemová tříkolka, díky níž je snadné udržet stabilitu. A právě takovouto tandemovou tříkolku, dokonce na elektropohon, si mohli pořídit v Domě sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené díky finanční daru 79 tisíc korun z Nadace Leontinka.

Není náhodou, že podpořený projet má název „Sportem ku zdraví“, rekreační cyklistika je totiž nejen velmi populární, ale také prospívá kondici. Nevidomí cyklisté se ale často obávají, že vinou svého zrakového a často i přidruženého pohybového omezení jízdu na běžném tandemovém kole nezvládnou. Výhodou tříkolky je stabilita, která přináší bezpečí oběma jezdcům. Výrazně umožňuje držet balanc a zabraňuje případnému pádu, elektrický pohon pak usnadňuje šlapání a pomáhá dosáhnout cíle i méně zdatnému cyklistovi.

„Bylo pro nás také důležité ukázat klientům aktivitu, která by je bavila a přinesla jim nové zážitky. Díky tříkolce poznají nová místa, načerpají novou energii, zažijí spousty dobrodružství a zase o kousek odbourají bariéry mezi vidícími a nevidícími lidmi,“ pochvaluje si vedoucí chráněného bydlení Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. „Moc děkujeme Nadaci Leontinka za podporu našeho projektu, velice si Vaši podpory vážíme,“ vzkazuje závěrem.

Děkujeme partnerům