Začala kampaň pro mobilní hospice DRŽME SE AŽ DO KONCE, účastní se také Pokojný přístav

06.09.2021 - Držme se až do konce. Pod tímto názvem dnes startuje celorepubliková kampaň na zvýšení povědomí o práci mobilních hospiců a na získání finančních prostředků na jejich činnost. Poběží na portálu darujme.cz a účastní se jí také Charita Opava, která provozuje mobilní hospic Pokojný přístav. Vyvrcholením kampaně bude 6. října takzvaný Papučový den.

Většina lidí si přeje strávit své poslední chvíle doma. Ale jen malému procentu se to skutečně podaří. Důvodem je nedostatek informací. Podle výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2013 si 80 % lidí přeje zemřít doma, ale pouze 20 % se to opravdu podaří. Nejčastěji lidé umírají v nemocnici (60 %) nebo v ústavech dlouhodobé péče (9 %). To má změnit tato osvětová kampaň, do které se letos zapojilo 26 mobilních hospiců z celé České republiky. Společně se snažíme informovat lidi o službách mobilních hospiců, které poskytují profesionální zdravotní a psychosociální služby umírajícím a jejich rodinám v domácím prostředí. Hlavními organizátory kampaně je Mobilní hospic Ondrášek a Fórum mobilních hospiců.

Od 6. září do 22. září poběží informační část kampaně, jejíž součástí bude řada výstupů v celostátních médiích a na sociálních sítích. Klip ke kampani namluvila Klára Issová. Poté přijde čas na aktivační část, ve které bude veřejnost vybízena k podpoře hospiců a k zapojení se do Papučového dne ve středu 6. října. Tento den se lidé objevují na veřejnosti v papučích, aby tímto originálním způsobem upozornili na to, že umírat doma je možné, a že existují služby, které nabízejí odborný zdravotní i lidský doprovod.

Podrobnější informace včetně odkazu na stránky, kde bude možno hospic podpořit, najdete na stránce www.umiratdoma.cz a průběžně také na webu Charity Opava.

Děkujeme partnerům