Auto pro Vlaštovičky

14.12.2015 - Z nového, byť ojetého automobilu Škoda Fabia Combi se mohou radovat v Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. Koupili si jej před koncem roku a sedmdesáti procenty ceny na ně přispěl Moravskoslezský kraj z „Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2015“.

Z nového, byť ojetého automobilu Škoda Fabia Combi se mohou radovat v Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. Koupili si jej před koncem roku a sedmdesáti procenty ceny na ně přispěl Moravskoslezský kraj z „Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2015“.

Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené poskytuje dospělým osobám s těžkým zrakovým nebo lehkým mentálním postižením sociální službu chráněné bydlení. Cílem této služby je poskytnout individuální míru podpory, která povede k co nejsamostatnějšímu životu. Záměrem je aktivizovat uživatele do takové míry, aby maximálně využil svůj osobní potenciál a zařadil se do společnosti.

Jak uvedla zástupkyně vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků, chráněné bydlení je umístěno ve vesnici, kde není k dispozici lékař ani obchod se základními potravinami. Klienti tak často potřebují vyřizovat své záležitosti v blízké Opavě. „Nový automobil je určen zejména k dopravě k lékaři, k vyřizování záležitostí na úřadech, k nákupům a podobně. Bude a je využíván také za účelem společné dopravy více osob za kulturou, výlety za poznáním, k účasti na soutěžích osob s postižením – tedy umožňuje se účastnit společenského života. V neposlední řadě bude automobil využíván organizací také k zajištění běžného chodu domu. Stávající vozidlo je v provozu již od roku 2003. Dosluhuje a jeho provoz není spolehlivý. Díky pořízení nového osobního vozidla v lepším technickém stavu můžeme i nadále poskytovat službu v současném rozsahu. Lepší parametry vozu také sníží náklady na provoz vozidla i zátěž životního prostředí,“ konstatovala Zuzana Janků.