Braillská tiskárna umí mnoho, ve Vlaštovičkách ji mají díky Nadačnímu fondu Světluška

15.08.2017 - Umí tisknout v Braillově písmu a mnoho dalších užitečných věcí, které usnadní život nevidomým. Braillskou tiskárnu pro těžce zrakově postižené osoby teď mají díky podpoře Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška i nevidomí klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách.

Umí tisknout v Braillově písmu a mnoho dalších užitečných věcí, které usnadní život nevidomým. Braillskou tiskárnu pro těžce zrakově postižené osoby teď mají díky podpoře Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška i nevidomí klienti Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách.

To, co vidící lidé považují za samozřejmé, může být pro lidi se zrakovým handicapem nepřekonatelnou překážkou. Moderní technika ale přichází se spoustou pomůcek, které tyto překážky umí zcela nebo alespoň částečně odstranit. Při práci s počítačem pomůže speciální čtecí program, potřebují-li si nevidoucí z počítače něco vytisknout, mohou to udělat díky tiskárně, která tiskne v Braillově písmu. Speciální pomůcky však jsou poměrně drahé.

Ve Vlaštovičkách si Braillskou tiskárnu mohli pořídit díky štědré podpoře sto tisíc korun od Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška v rámci dlouhodobého grantového programu Krok za krokem. Klientům umožní nejen čtení textu v Braillově písmě, ale individuálně poslouží k vytištění materiálů, které potřebují k různým příležitostem - například k tisku jídelního menu, kulinářských receptů, výukových skript, jízdních řádů, dopisů a podobně. A nejen to, tiskárna zvládne vytisknout také takzvané reliéfní mapy, které nevidomým pomáhají při nácviku prostorové orientace a samostatného pohybu. Všechny funkce povedou klienty z  Vlaštoviček k větší samostatnosti a nezávislosti na cizích osobách.

„Jsme ohromeni možnostmi, které nám Braillská tiskárna nabízí,“ pochvaluje si vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje Zuzana Janků. „Ke každému vyraženému Braillovu bodu například tiskne současně také písmeno z české abecedy, což umožní čtení textu nevidomé i vidící osobě. Uvítali jsme také rychlost tisku a jednoduché ovládání v českém jazyce,“ dodává spolu s velkým poděkováním za podporu.

Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška.

Děkujeme partnerům