Brýle pro Nepál

03.08.2010 - Chcete pomoci chudým obyvatelům Nepálu? Oční optika VIDUM a Charita Opava pro ně pořádají sbírku brýlí. Máte-li nějaké nepotřebné, můžete je věnovat...
Oční optika VIDUM a Charita Opava ve spolupráci Česko-nepálskou společností pořádají sbírku brýlí pro zrakově postižené obyvatele Nepálu.
 
Brýle budou použity na misi do odlehlého nepálského údolí Tsum, která se uskuteční v říjnu 2010. Jedná se o velmi chudou oblast, kde v několika vesnicích žije kolem čtyř tisíc lidí. Pro cizince byla otevřena teprve v roce 2007.
 
Život v nadmořských výškách je spojen se značnou expozicí ÚV záření, čímž vzniká vysoké riziko výskytu šedého zákalu a zánětů očí. Proto je Expedice Tsum Valley zaměřena na pomoc v oboru oční medicíny. Vzhledem k odlehlosti území a zejména chudobě místních obyvatel, je přístup k lékařskému ošetření takřka nemožný.
 
Expedice se jako vyšetřující lékařka zúčastní MUDr. Michala Karkanová z Oční kliniky Fakultní nemocnice Brno.
 
Nepoužívané brýle můžete předat do Oční optiky VIDUM na Dolním náměstí 9, přízemí Obchodního domu TIPA v Opavě, kde budou odborně vyčištěny, změřeny a označeny. Na konci září budou předány zástupcům expedice, kteří brýle odvezou do Nepálu.
 
Zaměstnanci Charity Opava mohou brýle odevzdávat do 1. září 2010 u tiskové mluvčí.
 
Podrobnější informace: www.vidum.cz

Děkujeme partnerům