Charita pořádá workshop o sociálním podnikání

07.05.2014 - Speciální restaurace, v níž dostávají v Litvě šanci vrátit se zpět na trh práce vyléčené alkoholičky či narkomanky, dílna na výrobu svíček, díky níž si úspěšně nacházejí zaměstnání pracovně znevýhodnění občané – to jsou jen některé z řady projektů tzv. sociálního podnikání, o nichž bude 29. května řeč na veřejném workshopu Charity Opava.

Pracovníci opavské Charity na něm seznání zájemce z řad odborné i laické veřejnosti se svými postřehy a zážitky z evropského projektu SEE LIGHT, v němž si formou vzájemných návštěv a exkurzí vyměňují zkušenosti se sociálním podnikáním poskytovatelé sociálních služeb z mnoha zemí Evropy. Projekt má ve znaku maják, symbolizující zakotvení v jistotě stálého zaměstnání lidem, kteří si práci z různých důvodů v rozbouřeném moři volného trhu práci sami najít neumí.

„Sociální podnikání je podnikatelský projekt, který zároveň řeší nějaký sociální problém, například zaměstnává lidi znevýhodněné na trhu práce, tedy osoby zdravotně postižené, matky s malými dětmi či po mateřské dovolené, lidi po výkonu trestu a podobně,“ definuje sociální podnikání zástupce ředitele Charity Opava Tomáš Schaffartzik, který se účastnil exkurzí v Litvě či Velké Británii a bude na workshopu přednášet spolu s Lucií Vehovskou z Občanské poradny a zástupci opavského Úřadu práce či organizací Focus a Anima Viva. Workshop může být zdrojem inspirace a poučení pro zástupce neziskových organizací, měst a obcí, ale také pro studenty, především pro ty, kteří se vzdělávají v oblasti sociální politiky nebo veřejné správy. Akce proběhne v charitním domě sv. Anežky na Kylešovské ulici č. 4 a začíná ve 14 hodin. Vstup je zdarma, počet účastníků je však omezen, jistější je proto se zaregistrovat na tel. 553 616 437 nebo 731 316 552.

Workshop se uskuteční v rámci oslav 25 let výročí od založení Charity Opava, které se konají průběžně po celý rok 2014 pod jednotným názvem 25 LET SLUŽBY – CHARITA OPAVA VE VEŘEJNÉM PROSTORU.