Charita poradí JAK NA ŠMEJDY

10.02.2014 - Pracovnice Občanské poradny Charity Opava se s tímto příběhem setkávají každou chvíli – v čekárně sedí nešťastní důchodci a se slzami v očích vyprávějí, jak se nechali zlákat barevnými letáky, slibujícími nezávazný výlet s obědem a dárkem zdarma.

Pracovnice Občanské poradny Charity Opava se s tímto příběhem setkávají každou chvíli – v čekárně sedí nešťastní důchodci a se slzami v očích vyprávějí, jak se nechali zlákat barevnými letáky, slibujícími nezávazný výlet s obědem a dárkem zdarma.

Přestože věděli, že se jedná o předváděcí akci, na které je budou přesvědčovat, aby si koupili „zázračné“ deky, drahé hrnce a jiné nepotřebné zboží, byli si jisti, že na nich praktiky prodejců neplatí. Že se krutě mýlili, zjistili až poté, co si z původně nezávazného výletu odnášeli objednávky na nepotřebné věci za desetitisíce korun. Vnutili jim je proti jejich vůli speciálně školení prodejci, jejichž metody jsou často za hranou zákona a pro něž se v České republice vžilo označení „šmejdi“.

JAK NA ŠMEJDY. Pod tímto názvem připravila Charita Opava na úterý 25. února setkání s občany, na němž se budou pracovnice Občanské poradny preventivně věnovat právě fenoménu předváděcích akcích pro seniory. Všichni zájemci budou moci shlédnout film ŠMEJDI režisérky Sylvie Dymákové, který často neuvěřitelné praktiky na těchto předváděcích akcích autenticky a velmi syrově zachytil mimo jiné i skrytou kamerou. Následovat bude přednáška pod názvem „Jak se bránit proti praktikám na předváděcích akcích (nejen) pro seniory“, kterou pronese Mgr. Lucie Vehovské z Občanské poradny Charity Opava. Ta bude také připravena v následné besedě zodpovědět všechny dotazy.

Promítání a přednáška proběhnou v charitním domě sv. Anežky na Kylešovské ulici č. 4 v úterý 25. února v 15 hodin. Vstup na tuto veřejnou akci, pořádanou ve spolupráci se společností Člověk v tísni, je zdarma. Všichni účastníci navíc obdrží publikaci Obezřetnost se vyplácí, vydanou společností Člověk v tísni nejen pro seniory.

Akce proběhne v rámci oslav 25 let výročí od založení Charity Opava, které se konají průběžně po celý rok 2014 pod jednotným názvem 25 LET SLUŽBY – CHARITA OPAVA VE VEŘEJNÉM PROSTORU.

Děkujeme partnerům