Chráněná dílna přichází s revoluční novinkou - demagnetizací dat na discích

10.02.2016 - Demagnetizace dat na harddiscích, disketách a datových páskách – tuto potřebnou službu může díky novému stroji nabízet Chráněná technická dílna Charity Opava ve Velkých Hošticích, zaměstnávající pouze zdravotně postižené osoby. Tato forma skartace dat, která se využívá se v předních vládních a zpravodajských agenturách, je nyní dostupná i firmám na Opavsku.

Demagnetizace dat na harddiscích, disketách a datových páskách – tuto potřebnou službu může díky novému stroji nabízet Chráněná technická dílna Charity Opava ve Velkých Hošticích, zaměstnávající pouze zdravotně postižené osoby. Novátorská forma skartace dat, která se využívá se v předních vládních a zpravodajských agenturách, je nyní dostupná i firmám na Opavsku.

Ukládání dat na papíru je již z větší části minulostí. Ať se jedná o soukromou společnost, vládní agenturu či soukromníka, dnes se data ukládají především na digitálních paměťových médiích. Na harddisku tam míváme uloženo daleko více dat, než na papíru, přesto stále převažuje velká neinformovanost v oblasti manipulace s vyřazenými nosiči. Průzkum mezi IT profesionály odhalil, že téměř všichni považují za dostatečnou likvidaci poškození harddisku pomocí kladiva, vrtačky nebo šroubováku. To však není pravda, protože datové nosiče dokáže forenzní odborník na IT téměř kompletně obnovit.

Demagnetizátor Intimus 9000, který je mimo jiné doporučen k likvidaci dat na HDD v rámci aliance NATO, byl zakoupen a financován z evropského projektu „Rozvoj sociálních služeb a chráněných dílen Charity Opava“, který podpořila Regionální rada Moravskoslezsko. Jak uvedl vedoucí Chráněné technické dílny Tomáš Schaffartzik, pro koupi demagnetizátoru se dílna rozhodla proto, že chtěla firmám nabídnout kompletní likvidaci dat nejen na papíru, ale i na magnetických paměťových médiích. „V době, kdy jsme psali projekt, jsme se obrátili na několik firem, zda by demagnetizace dat využily a odpověděly nám kladně,“ dodává Tomáš Schaffartzik.

Prvním, kdo v Charitě demagnetizátor vyzkoušel, byl správce sítě IT Pavel Kosak. Použil přibližně dvacet harddisků. „Dříve jsme je různě navrtávali a mechanicky ničili. Bylo to zdlouhavé a jak dnes již víme, nepříliš účinné. Teď jsou data vymazaná za deset sekund. Demagnetizuje se po jednom kuse, disky už pak nejsou k ničemu použitelné a ještě se likvidují rozebráním.“ Vedoucí dílny Tomáš Schaffartzik navíc upozornil, že pracovníci dílny jsou při větší zakázce schopni přijet s demagnetizátorem i do firem, které o to projeví zájem a provést demagnetizaci na místě.

Všechny další potřebné informace k zadání demagnetizace i náhradnímu plnění, které se na tuto službu také vztahuje, najdete na stránkách Charity Opava na odkazu a také u vedoucího dílny ing. Tomáše Schaffartzika (tel. 553 764 057, e-mail: chtd@charitaopava.cz). Zadáním skartace pomůžete Charitě Opava udržet pracovní místa pro lidi, kteří by se jinak z důvodu postižení na trhu práce neuplatnili. Děkujeme!

Děkujeme partnerům