Chráněná technická dílna se ve spolupráci s firmou EKOLAMP podílí na ochraně životního prostředí

04.10.2018 - Na ekologické likvidaci nebezpečné rtuti ze světelných zdrojů se ve spolupráci s firmou EKOLAMP podílí i Chráněná technická dílna Charity Opava.

Na ekologické likvidaci nebezpečné rtuti ze světelných zdrojů se ve spolupráci s firmou EKOLAMP podílí i Chráněná technická dílna Charity Opava.

Domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 727 tun světelných zdrojů, což představuje 25 kilogramů nebezpečné rtuti, která se díky ekologickému zpracování nedostala do přírodního prostředí. Toto množství rtuti by teoreticky mohlo znečistit vodu v objemu dvou slapských přehrad. Jedním z míst, kde se tento nebezpečný odpad odborně likviduje, je i Chráněná technická dílna Charity Opava ve Velkých Hošticích, která navíc zaměstnává výhradně osoby zdravotně handicapované.

V ochotě urazit delší vzdálenost do sběrného místa s vysloužilou zářivkou ale panují značné regionální rozdíly. Nejlínější jsou lidé z Ústecka, naopak nejaktivnější obyvatelé Zlínska. Byť je v Česku k dispozici přes 4400 sběrných míst, třetina vyřazených „úsporek“ zbytečně končí ve směsném odpadu. Češi jsou ochotni elektroodpad třídit, ale sběrné místo nesmí být moc daleko. Vysloužilý světelný zdroj, například úspornou žárovku, jsou ochotni odnést v průměru maximálně do vzdálenosti 652 metrů.

Ochota odnést vyřazenou zářivku do sběrného místa se z pohledu vzdálenosti navíc snižuje. Zatímco před třemi lety byli lidé ochotni ujít 1382 metrů, další rok to bylo 617 a v současnosti zmiňovaných 652 metrů. Vyplývá to z průzkumu kolektivního systému EKOLAMP, který provedla agentura Markent mezi 1213 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Mezi některými kraji navíc panují značné rozdíly. „Nejlínější jsou lidé z Ústeckého kraje, kde jsou ochotni ujít jen 267 metrů. Naopak lidé z kraje Zlínského urazí čtyřnásobek této vzdálenosti: 1091 metrů! Valná většina krajů se však pohybuje v republikovém průměru,“ shrnuje výsledky průzkumu Zuzana Adamcová, zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP, který zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení.

Děkujeme partnerům