Chráněné a podporované bydlení hostilo pracovní skupinu Asociace komunitních služeb

11.06.2015 - Počátkem června navštívilo středisko Chráněné a podporované bydlení patnáct pracovníků spolupracujících organizací z celé České republiky...

Počátkem června se stalo středisko Chráněné a podporované bydlení hostitelem patnácti pracovníků spolupracujících organizací z celé České republiky. Pracovní skupina Asociace komunitních služeb péče o duševní zdraví (AKS), sdružující organizace poskytující služby bydlení lidem s duševním onemocněním, se schází pravidelně.

Workshopy, vzdělávací akce a výměny zkušeností se konají zpravidla v Praze nebo Brně, a to čtyřikrát ročně. Tentokrát přijela pracovní skupina AKS na schůzku do Charity Opava, kde jim středisko Chráněné a podporované bydlení umožnilo také odbornou stáž.

Jak uvedla vedoucí střediska Dagmar Sližová, první den probíhalo jednání na aktuální témata ve zbrusu nových prostorách stylové kavárny „na půl cesty“ v Kylešovicích, kterou od města dostala ANIMA VIVA Opava. „Díky jejich šikovným uživatelům a pracovníkům jsme měli možnost prohlédnout si prostory celé organizace a využít jako první návštěvníci perfektních služeb kavárničky,“ říká Dagmar Sližová a dodává, že na exkurzi celou skupinu přivítal také psychiatr MUDr. Taraba, který je se svým týmem pozval i do denního stacionáře MOST pro duševně nemocné.

Druhý a závěrečný den zahájila pracovní skupina návštěvou ranní komunity v Psychiatrické nemocnici v Opavě a poté navštívila Chráněné dílny sv. Josefa a sociálně terapeutickou dílnu Radost. Kromě prohlídky chráněných pracovišť uvítali všichni možnost zakoupit suvenýry v obchůdku dílen. Pracovní schůzka pokračovala odpoledne na Kylešovské ulici, kde pracovníci připravili výborné pohoštění a zakončena byla exkurzí v organizaci Ekipa Opava. „Kdybychom věděli, jak mile budeme přijati, co všechno zde děláte a jak je Opava krásné město s fajn lidmi, přijeli bychom do Opavy mnohem dříve. Moc děkujeme za krásné a poučné zážitky z návštěvy i inspiraci k další práci,“ komentovala návštěvu Jiřka z Bony Praha, koordinátorka pracovní skupiny.

Děkujeme partnerům