Chráněné bydlení má dvě zbrusu nové koupelny místo jedné staré

15.03.2018 - Hned dvě zbrusu nové koupelny vznikly z jedné staré a opotřebované po rekonstrukci v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné v Suchých Lazcích. Značnou část potřebné přestavby pokryl sponzorský dar.

Hned dvě zbrusu nové koupelny vznikly z jedné staré a opotřebované po rekonstrukci v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné v Suchých Lazcích. Značnou část potřebné přestavby pokryl sponzorský dar.

Chráněné a podporované bydlení je určeno duševně nemocným lidem ve věku od 18 do 65 let, kteří mají stabilizovaný psychický stav, ale z důvodu nepříznivé sociální situace nemají kde bydlet. Tato služba Charity Opava je pro ně jakýmsi tréninkem dovedností s cílem pomoci jim najít si své místo v životě i ve společnosti. V Suchých Lazcích jich aktuálně našlo střechu nad hlavou deset.

Tři z garsonek v přízemí ale měly k dispozici jen jednu koupelnu, navíc značně zastaralou a opotřebenou. „Kromě menšího komfortu to především znamenalo velký problém v tom, že společné sociální zařízení a koupelna výrazně komplikovalo výběr klientů, kterými museli být jen muži, nebo naopak ženy,“ vysvětluje potřebu přestavby manažerka sociálních služeb Charity Opava Pavla Králová.

O přestavbě zde proto vážně uvažovali již loni, nicméně na ni chyběly finanční prostředky. To se změnilo díky nabídce firmy DANARDO, která se rozhodla Charitě Opavě věnovat sponzorský dar ve výši padesáti tisíc korun, jehož využití nechala na nás. A volba tedy padla právě na Suché Lazce. „Přestavby se promptně koncem roku ujala firma RENOVA, která starou koupelnu přestavěla na dvě nové a především samostatné,“ vysvětluje vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné Kateřina Víchová. „Je to skvělé, opravdu si to teď užíváme, protože se nám výrazně zvýšil komfort bydlení,“ pochvaluje si také jeden z klientů pan Michal.

Komorního slavnostního otevření se ve čtvrtek 15. března kromě klientů a výše jmenovaných vedoucích zúčastnil také ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Zástupci firmy DANARDO nemohli bohužel pro pracovní vytížení přijet a tak jim alespoň na dálku všichni posílají velké poděkování.

Děkujeme partnerům