Co si přejí Mravenečci

21.11.2008 - Těžce postižené děti z denního stacionáře Mraveneček většinou neumí mluvit. Často si tak nejsme schopni představit, co všechno je baví a zajímá. A jaká mají přání, třeba právě teď, v čase Vánoc? Vnímají vůbec, co se kolem nich děje? Byli bychom překvapeni - mnohé z nich jsou citlivé duše a učí nás vážit si hodnot, které pokládáme za samozřejmost.
Těžce postižené děti z denního stacionáře Mraveneček většinou neumí mluvit. Často si tak nejsme schopni představit, co všechno je baví a zajímá. A jaká mají přání, třeba právě teď, v čase Vánoc? Vnímají vůbec, co se kolem nich děje? Byli bychom překvapeni - mnohé z nich jsou citlivé duše a učí nás vážit si hodnot, které pokládáme za samozřejmost.

Metoda usnadňované komunikace, kterou v Mravenečku používají, nám pomůže jejich přání zjistit. „Líbilo by se mi hodně povídat si s mamkou,“ dovídáme se od jednoho ze zdejších dětí. „Ráda bych zpívala před lidma,“ svěřuje se zase další. Pak ale přijdou odpovědi daleko překvapivější. „Mamku by bavilo, kdybych se uměl o sebe postarat.“ Nebo „Rád bych seděl na ministerstvu a řešil nutné věci. To musí být. Rád bych miloval všechny lidi a byl prospěšný celému národu.“ A malý ministr dodává: „Politika je bezva, rád se dívám na zprávy. Všechno bych dal do pořádku.“

Cílem péče ve stacionáři je všestranný rozvoj dítěte. Zdravého člověka ani nenapadne, že schopnost mluvit, samostatně se pohybovat nebo třeba sníst na co mám chuť, jsou nezaslouženými dary. Ke každému z klientů zaměstnanci přistupují citlivě podle individuálních potřeb. Speciálně proškolený tým rozvíjí koordinaci pohybů, schopnost dorozumět se, umět se obléci, samostatně se najíst. Vyučuje se např. hudební a výtvarná výchovu, aktivuje se činnost všech pěti smyslů. Při komunikaci se uživatelé služeb učí vyjadřovat vlastní přání a hledat možnosti jejich realizace. K posílení tělesné kondice pomáhá vhodné rehabilitační cvičení. Díky stacionáři si rodiče postižených dětí mohou oddychnout od náročné a často vyčerpávající péče.

Aby si děti z Mravenečku mohly alespoň částečně splnit svůj sen, navštívit vánoční výstavku v mateřské škole na Mnišské ulici, zajít na zámek či na vánoční trhy nebo si poslechnout výchovný koncert dětí z hudební školy, jsou tu nadace i další organizace, které provoz tohoto charitního střediska podporují. V poslední době to byla např. ostravská Nadace OKD. V adventu v opavském hypermarketu TESCO bude probíhat již tradiční sbírka Pomáhejte s námi. O víkendech od 29. listopadu do 14. prosince zde můžete podpořit děti, jejichž přání jste si právě přečetli. Děkujeme!
Autor: Redakce

Děkujeme partnerům