Díky Světlušce mluví na nevidomé z Vlaštoviček počítače česky (+ nově reportáž Českého rozhlasu)

11.12.2017 - Chtěli byste, aby na vás váš počítač mluvil česky a k tomu ještě velmi příjemným hlasem? Pro zrakově handicapované, kteří jsou klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách, to není žádný rozmar, ale jedna z možností, jak i přes své postižení počítače využívat. Pokročilá technika to již naštěstí umí zařídit, ale počítačové programy, které to umožňují, jsou poměrně drahé. Ve Vlaštovičkách na ně dostali dar 50 tisíc korun od Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

Chtěli byste, aby na vás váš počítač mluvil česky a k tomu ještě velmi příjemným hlasem? Pro zrakově handicapované, kteří jsou klienty Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách, to není žádný rozmar, ale jedna z možností, jak i přes své postižení počítače využívat. Pokročilá technika to již naštěstí umí zařídit, ale počítačové programy, které to umožňují, jsou poměrně drahé. Ve Vlaštovičkách na ně dostali dar 50 tisíc korun od Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

Ve Vlaštovičkách již řadu z počítačových programů používají, dar od Světlušky ale umožnil pořídit jejich upgrady. „Pořídili jsme nejnovější verzi programu ZoomText, což je software pro slabozraké uživatele, kteří nepřečtou z obrazovky text v běžné velikosti,“ vysvětluje Václav Burda z Domu sv. Cyrila a Metoděje. „Dále jsme pořídili nejnovější verzi programu SuperNova, kombinujícího zvětšovací a odečítací program, který zpřístupňuje zrakově postiženým grafické uživatelské prostředí operačních systémů MS Windows.“

Ve Vlaštovičkách při výuce v počítačové učebně také velmi ocení nejnovější verzi programu OKO, jež v sobě sdružuje několik aplikací a služeb pro zrakově handicapované. Jeho součástí je odečítač obrazovky zvaný Winmonitor a skupina speciálně navržených aplikací pro snadnou obsluhu některých činností, nazývající se jednotným názvem Asistent.

Spokojenost klientů je ohromná. Vždyť díky těmto programům mohou i oni používat internet, Skype, psát e-maily či obsluhovat programy jako Word či Excel. „A nakonec nově pořízená verze programu WinTalker Voice zajišťuje, že všechny výše popsané programy na naše klienty skutečně mluví oním příjemným českým hlasem,“ doplňuje Burda.

„Děkujeme nejen za finanční dar na nové verze počítačových programů, ale i za dlouhodobou podporu,“ vzkazuje Světlušce vedoucí Domu sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách Zuzana Janků. Nadační fond českého rozhlasu Světluška je totiž dlouhodobým důležitým partnerem Vlaštoviček, v minulosti si zde díky jeho darům mohli pořídit například novou nácvikovou kuchyň, vybavenou pomůckami pro slabozraké a nevidomé, nebo speciální tiskárnu, která umí tisknout v Braillově písmu.

O daru Světlušky referoval ve svém zpravodajství také Český rozhlas. Poslechněte si krátkou reportáž, která byla uvedena těmito slovy:

"Nadační fond Českého rozhlasu Světluška poslal další pomoc opavské charitě. Konkrétně Domu svatého Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách. Za 50 tisíc korun se obyvatelé dočkali vylepšení počítačů, aby s nimi mohli pracovat."

Děkujeme partnerům