Dluhy do konce života?

29.01.2015 - Zadlužení domácností je mor dnešních dnů. V České republice dosáhlo k loňskému červnu 1,218 bilionu korun, což znamená meziroční nárůst o 43 miliard korun. Za těmito jen těžko představitelnými čísly se ale schovávají tisíce konkrétních exekucí, soudních tahanic, rozpadů rodin, zkrátka zbytečně nešťastných životních osudů. Své o tom vědí pracovnice Občanské poradny Charity Opava, které na toto téma připravily na 12. února 2015 přednášku pod sugestivním názvem „Dluhy do konce života?“

Zadlužení domácností je mor dnešních dnů. V České republice dosáhlo k loňskému červnu 1,218 bilionu korun, což znamená meziroční nárůst o 43 miliard korun. Za těmito jen těžko představitelnými čísly se ale schovávají tisíce konkrétních exekucí, soudních tahanic, rozpadů rodin, zkrátka zbytečně nešťastných životních osudů. Své o tom vědí pracovnice Občanské poradny Charity Opava, které na toto téma připravily na 12. února 2015 přednášku pod sugestivním názvem „Dluhy do konce života?“

Název přednášky není zvolen náhodně – podle zkušeností sociálních pracovnic Občanské poradny se až 35 % všech dotazů, se kterými se na ně lidé obracejí, týká právě prevence nebo řešení již vzniklého zadlužení, exekučního řízení, oddlužení či soudních řízení ve věci vymáhání dluhů. „V poslední době sice můžeme zaznamenat jisté zpomalení zadlužování českých občanů, hovoří se také o tom, že se Češi zadlužují takzvaně bezpečně, tedy že spíše než po spotřebitelských půjčkách u nebankovních společností sahají raději po klasických hypotékách, ale asi bych se zdráhala hovořit hned o zlepšujícím se trendu,“ říká čerstvá držitelka ocenění Opavský anděl Lucie Vehovská z Občanské poradny, která bude na téma dluhů přednášet. Podle ní je třeba si uvědomit, že vzhledem ke stavu z předchozích let se stále budou mnozí lidé potýkat se zadlužeností, do které již spadli. “Řešení již vzniklých dluhů je během na dlouhou trať, jedná se o velmi náročné psychické období nejen pro samotného dlužníka, ale i pro celou jeho rodinu,“ dodává Vehovská.

Tematické odpoledne na téma „Dluhy do konce života?“ zahájí promítání filmu Shit kredit, který o drsných praktikách poskytovatelů nebankovních úvěrů natočil režisér Martin Řezníček. Následovat bude přednáška Lucie Vehovské pod názvem „Jak nespadnout do nebezpečné pasti dluhů a exekucí“. V závěrečné besedě pak budou pracovnice Občanské poradny odpovídat na dotazy přítomných. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 12. února od 15.30 hodin v Domě sv. Anežky na Kylešovské ulici č. 4. Vstup je jako již tradičně na podobné akce Charity Opava zdarma, všichni účastníci navíc obdrží publikaci Obezřetnost se vyplácí, vydanou společností Člověk v tísni.

Akce proběhne v rámci oslav udělení ceny Neziskovka roku 2014, které Charita Opava pořádá průběžně po celý rok 2015 pod jednotným názvem ROK 2015 S NEZISKOVKOU ROKU.

Děkujeme partnerům