Evropská dotace: investice a pracovní místa pro Opavsko

13.03.2015 - Sedm sociálně zaměřených projektů, které zlepší život lidí se zdravotním a sociálním postižením, pomůže rozjet v Moravskoslezském kraji evropská dotace v celkové výši 25 milionů korun. Evropský příspěvek na projekty schválila 5. března Regionální rada Moravskoslezsko. Mezi sedmi úspěšnými organizacemi je také Charita Opava, která tak do našeho regionu přivede investice v celkové výši 5,4 milionu korun a pomůže zřídit nová pracovní místa.

Sedm sociálně zaměřených projektů, které zlepší život lidí se zdravotním a sociálním postižením, pomůže rozjet v Moravskoslezském kraji evropská dotace v celkové výši 25 milionů korun. Evropský příspěvek na projekty schválila 5. března Regionální rada Moravskoslezsko. Mezi sedmi úspěšnými organizacemi je také Charita Opava, která tak do našeho regionu přivede investice v celkové výši 5,4 milionu korun a pomůže také zřídit nová pracovní místa.

Na Opavsku se tak díky této investici bude moci modernizovat a vybavit několik sociálních zařízení. Chráněná dílna Vlaštovičky rozšíří své kapacity po rekonstrukci sklepních prostor a zároveň nakoupí tři průmyslové šicí stroje a knoflíkovací stroj. Dotace také pomůže ekologickému provozu - Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách pořídí speciální sedmimístné vozidlo na CNG pro přepravu klientů na akce a výlety a pro běžnou provozní činnost a čtyři nové automobily na CNG si bude moci koupit také Charitní pečovatelská služba pro potřeby pečovatelek při dojížďkách za klienty. Vozidlo pro zaměstnance Chráněné dílny sv. Josefa umožní lépe uspokojit poptávku po vyšívacích zakázkách a přepravu na výstavní a prodejní trhy a akce. Díky pořízení nového vyšívacího stroje vzniknou dvě nová pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením na částečný úvazek.

Chráněná technická dílna bude moci nakoupit dva průmyslové skartovací stroje, filtrační zařízení a demagnetizátor. Rekonstrukcí půdních prostor objektu v Suchých Lazcích a jejich vybavením se pak rozšíří kapacita Chráněného a podporovaného bydlení.

„Evropské peníze promění život lidí, kteří spoléhají na pomoc druhých. Nové služby a vybavení by měly začít fungovat a pomáhat nejpozději začátkem příštího roku, což je vzhledem ke končícímu období evropských fondů podmínkou pro získání dotace,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde se hodnotí a proplácejí žádosti o evropské peníze.

Děkujeme partnerům