Handicapovaní mohou ovládat počítač očima, přijďte se přesvědčit

26.02.2018 - Je to takový malý technický zázrak, který slouží velmi postiženým lidem. Přestože se třeba nemůžou hýbat ani komunikovat, mohou Vám díky němu třeba popřát dobrý den a sdělit, že mají radost. Pomůže jim v tom počítač, který ovládají očima.

Je to takový malý technický zázrak, který slouží velmi postiženým lidem. Přestože se třeba nemůžou hýbat ani komunikovat, mohou Vám díky němu  popřát dobrý den a sdělit, že mají radost. Pomůže jim v tom počítač, který ovládají očima.

Technologie PCEye Go – komunikace pohledem je neuvěřitelným pomocníkem při komunikaci s dětmi i dospělými, kteří nemluví, například z důvodu mentálního a kombinovaného postižení, autismu či dětské mozkové obrny. Právě o takové klienty pečují v Denním stacionáři pro děti a mládež s kombinovanými vadami Mraveneček. „Přístroj jsme vyzkoušeli u naší bývalé klientky Vendulky, ke které pravidelně jezdíme na návštěvu,“ vypráví vedoucí tohoto střediska Charity Opava Jana Konopková. „A byli jsme nadšeni, ta holka ožila o dvě stě procent,“ dodává. Mravenečci si toho všimli hned při příjezdu na návštěvu k Vendulce. „Její maminka nás pozvala dál a řekla, že nás čeká překvapení. Vendulka se podívala očima na patřičné piktogramy na obrazovce a z počítače se ozvalo: Ahoj! Jsem ráda!“

PCEye Go je hardwarová lišta se dvěma kamerami, které detekují polohu a pohyb očí a umisťují kurzor myši tam, kam se uživatel dívá. Klepnutí myší se provede prodlouženým pohledem do jednoho místa nebo mrknutím. Technologie ale může výrazně pomoci i lidem, kteří mají činnost jemné motoriky omezenou například po úrazu páteře, protože s její pomocí mohou opět vyhledávat na internetu, komunikovat s přáteli, hrát hry, používat Skype, nebo ovládat další přístroje v domácnosti, například světla v místnosti nebo televizor.

Technologii PCEye Go – komunikace pohledem představí a předvede v pátek 2. března v 9 hodin v sídle Mravenečku na Neumannově ulici 3 v Opavě firma SPEKTRA. Zhruba dvouhodinová prezentace je určena pro zájemce z řad laické i odborné veřejnosti.

Děkujeme partnerům