Hoštické dílny v televizi

13.01.2016 - Reportáž o zakázce firmy ASEKOL pro Chráněné technické dílny v Hošticích odvysílala v úterý 12. ledna Česká televize v pořadu Události v regionech.

Pro ty, kterým vysílání uteklo, přinášíme odkaz, na kterém se k němu mohou vrátit – reportáž z Hoštic začíná v čase 13.20 min.

Společnost ASEKOL vyhlásila veřejné výběrové řízení pro tzv. chráněné dílny na zpracování elektroodpadu v loňském roce a Charita Opava byla jednou ze dvou organizací, které v něm uspěly. Oproti zpracovatelům z komerční sféry nám ASEKOL za zpracování elektroodpadu zaplatí více než třikrát tolik. V současné době kolektivní systém ASEKOL, který se zabývá zpětným odběrem vysloužilého elektra, spolupracuje se sedmi chráněnými dílnami. Ty zaměstnávají celkem 150 lidí se zdravotním postižením a ročně dohromady zpracují 3500 tun elektroodpadu, který se nehodí ke strojnímu zpracování a musí se třídit ručně – tedy hlavně televize a monitory. ASEKOL už potřetí vyčlenil další část elektroodpadu a jeho zpracování nabídl ve veřejné soutěži. Do té se letos přihlásilo osm dílen. „Při hodnocení jsme brali v potaz jak počet hendikepovaných zaměstnanců a cenu, tak třeba právní formu. Vše bylo bodově ohodnoceno a každá z těchto tří dílen, které kritéria splnily nejlépe, zpracuje příští rok 300 tun vysloužilého elektra. U dvou z nich půjde o navýšení množství elektroodpadu, který pro nás v současnosti už zpracovávají,“ uvedl jeden ze členů komise Pavel Drahovzal.