Kateřina Lachmanová o smyslu odříkání: Obecní dům, 25. února, 16 hodin (aktualizováno o TV reportáž)

14.02.2016 - Půst není jen odříkání si svého oblíbeného jídla. Přednášku na toto téma pod názvem „Doba postní – čas odtučňování srdce“ proslovila ve čtvrtek 25. února v 16 hodin v opavském Obecním domě teoložka Kateřina Lachmanová. Akce, určena nejen praktikujícím věřícím, je součástí celoročního setkávání s občany, které letos pořádá Charita Opava pod souhrnným názvem „Dvanáct inspirací pro Opavsko“.

Půst není jen odříkání si svého oblíbeného jídla. Přednášku na toto téma pod názvem „Doba postní – čas odtučňování srdce“ proslovila ve čtvrtek 25. února v 16 hodin v opavském Obecním domě teoložka Kateřina Lachmanová. Akce, určena nejen praktikujícím věřícím, byla součástí celoročního setkávání s občany, které letos pořádá Charita Opava pod souhrnným názvem „Dvanáct inspirací pro Opavsko“.

PhLic. Kateřina Lachmanová, ThD. je členkou Římskokatolické církve. Za totality studovala ekonomickou fakultu, po převratu strávila tři roky v evangelizační škole na Maltě a postgraduálně studovala teologii a psychologii v Římě. Deset let se věnovala poradenství a psychoterapii a učila na teologické fakultě v Praze, nyní je šéfredaktorkou Karmelitánského nakladatelství a koordinátorkou katolické charismatické obnovy. Napsala řadu knih, například Vězení s klíčem uvnitř, Dvojí tvář lenosti či Síla přímluvné modlitby. Její poslední kniha má název Karikatury Boha.

„V jistém slova smyslu je člověk tím, co do sebe vstřebává, čím se živí,“ přibližuje Kateřina Lachmanová obsah své přednášky, kterou Charita Opava zasadila do postní doby. „Samozřejmě nejen ve smyslu hmotném, ale také v tom smyslu, jaké má potřeby, co na něho působí, co si pouští do života, co si pouští do své duše, co si pouští do svého srdce. Tím vším je nějak utvářen, a proto právě praktika postu, jež má člověka pročistit, ale na úrovni srdce. Samozřejmě není špatné, že člověk chce také trochu pročistit svůj organismus, dbá-li na zdravou životosprávu. Ale zdravě žít bude jedině tehdy, když se věci srovnají z perspektivy celistvé, tedy na úrovni srdce, na úrovni toho nejhlubšího místa v jeho bytosti. Proto říkám, že půst je vlastně ´odtučňování srdce´: odtud se totiž odvíjí náš pravdivý vztah k sobě sama i ke světu kolem.“

Přednáška proběhla ve zcela zaplněném Schösslerově salonku Obecního domu na Ostrožné ulici v Opavě ve spolupráci s Karmelitánským knihkupectvím U Sv. Vojtěcha a Opavskou kulturní organizací OKO. Reportáž TV Noe najdete na níže uvedeném odkazu, začíná v čase 11.50 min.

http://www.tvnoe.cz/video/9248

 

 

Děkujeme partnerům