Každý z nás odevzdá ročně 5,5 kg elektroodpadu k recyklaci

07.01.2016 - Téměř 600 tun elektra, určeného k recyklaci, se ročně sejde v České republice prostřednictvím všech tzv. „kolektivních systémů“. Znamená to, že každý z nás odevzdá v průměru 5,5 kilo elektroodpadu za rok. Vysloužilé elektro se posléze zpracovává a jednotlivé komponenty se odborně likvidují nebo slouží dále k recyklaci. Mezi zařízení, která se věnují likvidaci elektroodpadu, patří také Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích.

Hoštické dílny, v nichž našlo práci přes třicet zdravotně postižených či těžce na trhu práce uplatnitelných občanů, spolupracují mimo jiné také s akciovou společností ELEKTROWIN. Ta byla založena v roce 2005 jako provozovatel kolektivního systému, a to výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Ve stanovách společnosti je zakotvena nezisková činnost.

Kolektivní systém provozovaný společností ELEKTROWIN pokrývá spoluprací s obcemi více než 94 % obyvatel ČR. Je vytvořeno na 4300 stabilních míst, kde mají občané možnost odevzdávat vysloužilé elektrospotřebiče – tuto možnost mají jednak na smluvních sběrných místech v obcích, jednak u registrovaných posledních prodejců a servisů. Na tuto síť navazuje dalších více než 8000 sběrných míst vytvořených na školách, u sborů dobrovolných hasičů, ve firmách a v obcích s mobilními svozy.

V roce 2015 oslavila společnost 10. výročí od svého založení. Z výsledků její činnosti za uplynulé období jednoznačně vyplývá, že se podařilo vybudovat společnost finančně velmi silnou a stabilní, která efektivně a transparentně plní zákonné povinnosti výrobců, tedy účel, pro který si ji výrobci-akcionáři založili. Společnost je lídrem na trhu kolektivních systémů v ČR, je odborně a personálně připravena k plnění všech náročných úkolů, které jsou očekávány nejen v rámci připravované legislativy, ale také těch, které plynou z konkurenčního prostředí a vývoje trhu.

Akcionáři společnosti jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů, například BSH domácí spotřebiče s.r.o. (Bosch, Siemens, Gaggenau), Candy Hoover ČR s.r.o. (Candy, Hoover, Iberna), ELECTROLUX s.r.o. (AEG, Zanussi,Electrolux), ETA a.s. (GoGEN, Hyundai, Goddess, Gallet), FAST ČR a.s. (Sencor, Philco, Haier), Gorenje s.r.o. (Gorenje, MORA), Groupe SEB ČR s.r.o. (Tefal, Moulinex, Rowenta, Krups), Indesit Company Česká, s.r.o. (Indesit, Ariston, Scholtés), MIELE spol. s r.o., Philips Česká republika s.r.o. či Whirlpool ČR s.r.o. (Whirlpool, Bauknecht, Ignis).

Chráněná technická dílna se také zapojila do pilotního projektu FIRMA++ společnosti ELEKTROWIN. Program nabízí firmám bezplatné převzetí vyřazených elektrických spotřebičů a zároveň přispívá k zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Program v součanosti probíhá pouze v Moravskoslezském kraji a pokud bude úspěšný rozšíří se do celé ČR. Bližší informace o celém programu naleznete na adrese http://www.firmadveplus.cz/ nebo můžete přímo kontaktovat i pracovníky Chráněné technické dílny. Budeme rádi pokud se do programu zapojíte.