Lidé oplatili Pokojnému přístavu pomoc v nouzi, děkujeme!

30.05.2022 - Velká vlna solidarity a krásná gesta lidské vzájemnosti následovala poté, co mobilní hospic Charity Opava Pokojný přístav zveřejnil prosbu o pomoc při získání financí na pořízení automobilu pro novou zdravotní sestru. Za několik týdnů se na účtu Pokojného přístavu nasbíralo neuvěřitelných 510 tisíc korun, přičemž další příspěvky stále přicházejí. A nejen to - mobilní hospic dostal návdavkem darem starší Fábii od kněze Bohumila Víchy ze Skřipova.

Pokojný přístav se s prosbou o pomoc obrátil na veřejnost poslední týden v dubnu. V hospici, který za patnáct let své existence doprovodil v domácím prostředí v posledních dnech života téměř dva tisíce lidí z Opavska, totiž museli poslední dobou z kapacitních důvodů odmítat klienty. Aby mohli vyhovět všem zájemcům, přijali novou zdravotní sestru, která ovšem ke své práci potřebuje auto, na jehož pořízení neměl hospic finance.

„Tento nádherný výsledek svědčí také o tom, že náš mobilní hospic se u veřejnosti těší velké prestiži. Mnoho let obětavé pomoci tisícům lidí v těžkých chvílích se teď Pokojnému přístavu vrátilo, když pomoc potřeboval sám,“ říká ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Kromě vybrané částky totiž na několika místech lidé spontánně vybírali peníze mezi sebou v práci nebo uspořádali bazar, jehož výtěžek věnovali mobilnímu hospici.

A nejen to. „Když jsem ve zpravodajství TV Noe viděl, že Charita Opava potřebuje osobní auto, rozhodl jsem se jí věnovat to své,“ napsal mobilnímu hospici otec Bohumil Vícha. „Už s ním totiž nemohu jezdit kvůli špatnému zraku,“ dodává..

V týmu mobilního hospice je nyní šest sester, které dosud disponovaly čtyřmi automobily. Díky skvělému výsledku akce zde nastane optimální situace. Zdravotní sestry si pro svou práci pořídí nové auto, a darovaný starší automobil jim velmi pomůže, protože ho budou moci používat k administrativním jízdám na šetření situace u nových klientů. Bankovní účet Pokojného přístavu ale zůstává i nadále otevřený. Charita Opava ho využije k zakoupení kyslíkového ventilátoru a dalšího vybavení pro lékaře i pro samotný provoz mobilního hospice, který je finančně velmi náročný.

„Z celého srdce děkujeme všem dárcům, jejich pomoci si velmi vážíme a je pro nás také vzpruhou i závazkem do další práce. Můžete se na nás spolehnout,“ vzkazuje všem lidem, kteří se na krásném výsledku podíleli vedoucí Pokojného přístavu Eva Mertová.

Děkujeme partnerům