Mateřské centrum Neškola letos skončí

13.09.2016 - Neškola, mateřské centrum Charity Opava, ukončí k 31. prosinci letošního roku svou činnost. Důvodů pro toto překvapivé rozhodnutí je více, tím zásadním jsou chybějící systémové finance na provoz.

Neškola, mateřské centrum Charity Opava, ukončí k 31. prosinci letošního roku svou činnost. Důvodů pro toto rozhodnutí je více, ten zásadní jsou finance na provoz.

„Toto naše rozhodnutí nespadlo z nebe, provoz Neškoly je dlouhodobě ztrátový a my již šest let marně sháníme systémové peníze, které by umožnily její činnost zachovat,“ vysvětluje hlavní důvod tohoto nelehkého rozhodnutí ředitel Charity Opava Jan Hanuš. Neškola nedisponuje vlastními prostory a nemohla si také dovolit zaměstnance na plný úvazek. Mateřské centrum navíc není sociální službou, což ji značně znesnadňovalo ucházet se o dotace. „Dalo by se říci, že Neškola byla jakýmsi bonusem k našim službám, něčím navíc. Její činnost jsme sanovali například z výnosů Tříkrálové sbírky a občasných příspěvků města. Za tuto pomoc bych chtěl poděkovat, stejně jako za práci mnoha dobrovolníků, do budoucna to ale považuji za neudržitelné,“ dodává Hanuš. „Našim posláním je profesionálně poskytovat služby sociálně, zdravotně a společensky znevýhodněným lidem a zaměstnávat osoby s problémy na trhu práce, to jsou činnosti, na které se musíme především soustředit a do nichž musíme investovat,“ upřesňuje Jan Hanuš. „Rozhodnutí uzavřít Neškolu nebylo vůbec jednoduché, dobře vím, že maminky si ji velmi oblíbily a nacházely zde díky starostlivosti vedoucí Svatavy Bláhové zázemí, ale potřební lidé, pro které poskytujeme sociální služby, pro nás musí být prioritou,“ uzavírá ředitel.

„Neškola za skoro deset let své činnosti uspořádala mnoho akcí a aktivit, na které budou maminky i jejich děti jistě vzpomínat,“ vrací se k letům činnosti tohoto střediska, které mělo sídlo v prvním poschodí Minoritského kláštera na Masarykově třídě v Opavě, jeho vedoucí Svatava Bláhová. Pro maminky zde připravovala aktivity spojené s hlídáním dětí, výuku angličtiny, oblíbené bazárky, tvořivé dílny, cvičení, pohádková dopoledne, výlety a mnoho dalšího. „V Neškole člověk nebyl se svými pocity nikdy sám, maminky si zde mohly popovídat o svých radostech i starostech s lidmi, kteří se ocitli ve stejné životní situaci, najít si nové přátele, odreagovat se cvičením nebo tvořením, i pracovat na svých znalostech,“ dodává Svatava Bláhová. „Chtěla bych proto poděkovat za roky skvělé spolupráce všem, kteří se na činnosti Neškoly podíleli – maminkám, dobrovolnicím, našim spolupracovníkům i příznivcům. A kdo ví, možná někdy Neškolu v nějaké podobě znovu otevřeme,“ loučí se Bláhová.

Děkujeme partnerům