Mraveneček dostal stropní pojezd, zaměstnanci už nemusí snídat Ibalgin

06.12.2016 - Stropní pojezd, speciální závěsné zařízení, které pomáhá při zvedání a přesunu handicapovaných osob, viděli zaměstnanci Denního stacionáře pro děti a mládež s kombinovanými vadami poprvé před několika lety na stáži v Rehabilitačním ústavu v Hrabyni. Od té doby snili o tom, jaké by to bylo skvělé, kdyby podobné zvedací zařízení, které se posouvá po profilech, nainstalovaných na stropě, měli i ve svém sídle na Neumanově ulici v Opavě i oni.

Stropní pojezd, speciální závěsné zařízení, které pomáhá při zvedání a přesunu handicapovaných osob, viděli zaměstnanci Denního stacionáře pro děti a mládež s kombinovanými vadami poprvé před několika lety na stáži v Rehabilitačním ústavu v Hrabyni. Od té doby snili o tom, jaké by to bylo skvělé, kdyby podobné zvedací zařízení, které se posouvá po profilech, nainstalovaných na stropě, měli ve svém sídle na Neumannově ulici v Opavě i oni.

Ve středisku Charity Opava Mraveneček totiž pracují převážně ženy, pro které je manipulace s dospělými klienty ohromně náročná. Zdálo se ale, že toto přání nebude moci být splněno. Předně je Mraveneček v budově, která patří magistrátu města Opavy, který by musel souhlasit s nutnými stavebními úpravami, pořízení pojezdu by ale stálo skoro 900 tisíc korun, tedy částku, jejíž vynaložení v možnostech Charity Opava nebylo.

Díky pomoci Moravskoslezského kraje a řady sponzorů se ale nakonec vše podařilo a v listopadu se v Mravenečku svého stropního pojezdu nakonec přece jen dočkali. Zásadní částku 500 tisíc obdržel Mraveneček od Moravskoslezského kraje z „Programu na podporu zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných v Moravskoslezském kraji na rok 2016“, o zbytek financí se postarali sponzoři. Velký dík patří Okresnímu fotbalovému svazu Opava, který letos na pravidelné charitativní akci pro Mraveneček Pomozte postiženým dětem vybral 366 tisíc korun, nebo vojákům 53. pluku průzkumu a elektronického boje Generála Heliodora Píky a 532. praporu elektronického boje, jejichž červnová akce „Sportem pro děti“ vynesla Mravenečku 34.452 korun.

„Všem patří náš veliký dík, protože stropní pojezd je skutečně velký pomocník při každodenní fyzické zátěži, kterou dělá za nás. Nejen že už nebudeme muset tak jako doposud často snídat Ibalgin, ale zařízení rovněž velmi pomohlo samotným klientům, kteří se mohou komfortně dostat i tam, kde to dříve nebylo možné, například do senzorické místnosti,“ dodává vedoucí Mravenečku Jana Konopková.

Děkujeme partnerům