Mše svatá za zemřelé klienty Pokojného přístavu

03.12.2015 - V úterý 1. prosince se uskutečnila mše svatá za zemřelé klienty Pokojného přístavu. V kapli se sešla asi sedmdesátka pozůstalých.
Přibližně sedmdesátka pozůstalých po klientech mobilního hospice Charity Opava Pokojný přístav se v úterý 1. prosince sešla na mši svaté v kapli Neposkvrněného početí Panny Marie v Opavě. Tato pietní akce už se za pět let stala neodmyslitelnou tradicí Pokojného přístavu a každoročně na ni přichází více lidí. Mši letos celebroval kněz z Jaktaře otec Petr Kříbek. Ještě předtím řekl přítomným pár hřejivých slov ředitel Charity Opava Jan Hanuš.
 
Mimo jiné uvedl, že dnešní moderní doba se vyznačuje i tím, že se všichni snažíme předstírat, že smrt neexistuje. „Máme z ní tak velký strach, že dokonce své nejbližší odkládáme v jejich posledních hodinách do různých institucí, abychom nemuseli být konfrontováni se svou konečností. Vy jste však našli odvahu a odhodlání být se svými blízkými až do konce – a za to vám patří velké uznání a úcta. Velmi dobře vím, jak moc to pro ně znamenalo.“
 
Dále pak ředitel Jan Hanuš sdělil, že společně prožité chvíle bolesti, ale také smíření a naděje sblížily jak pozůstalé, tak personál Pokojného přístavu, který prožíval vše s nimi. „Společně jsme utvořili velké společenství bližních, v němž se potkávají pracovníci Pokojného přístavu, lékaři a sestry onkologie a ambulance bolesti, naši kněží, vy, ale i vaši blízcí v Pánu, na které dnes budeme vzpomínat.“
 
Po mši svaté čekalo pozůstalé ještě setkání v Denním stacionáři pro seniory, kde poseděli u malého občerstvení. Jak uvedla vedoucí Pokojného přístavu Libuše Smějová, ohlasy přítomných byly vřelé. Lidé ocenili také fakt, že po celou dobu s nimi zůstali i ředitel Charity Opava Jan Hanuš, onkolog MUDr. Petr Štěpánek a sestřičky. Velmi je také nadchla mše svatá a kázání otce Petra. „Když pacient odejde a péče se ukončí, je to pro rodiny bolestné. Tímto setkáním jim dáváme najevo, že v tom nejsou sami,“ dodala Libuše Smějová.

Děkujeme partnerům