Na akci o duševním zdraví dorazilo přes sto lidí

23.10.2015 - Přes sto návštěvníků dorazilo ve čtvrtek 22. října na akci „O duševním zdraví pro zábavu a poučení“, kterou pořádalo v Obecním domě v Opavě v rámci týdnů pro duševní zdraví Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné Charity Opava. A nelitovali – ve dvou kulturních představeních na ně čekal netradiční kulturní zážitek plný zábavy, zpěvu, ale i poučení.

Přes sto návštěvníků dorazilo ve čtvrtek 22. října na akci „O duševním zdraví pro zábavu a poučení“, kterou pořádalo v Obecním domě v Opavě v rámci týdnů pro duševní zdraví Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné Charity Opava. A nelitovali – ve dvou kulturních představeních na ně čekal netradiční kulturní zážitek plný zábavy, zpěvu, ale i poučení.

Akce s názvem Duševní zdraví pro zábavu i poučení přilákala mnoho diváků nejen z řad chráněného bydlení, spolupracujících organizací, charitní dílny Radost, Psychiatrické nemocnice v Opavě, ale i jejich rodinné příslušníky. Smyslem akce bylo co nejvíce informovat veřejnost o problematice lidí s duševním onemocněním. „Také proto nás potěšilo, že se podařilo přitáhnout pozornost občanů, kteří o duševním zdraví běžně příliš nepřemýšlejí. Několik náhodných kolemjdoucích se tak na vlastní kůži mohlo přesvědčit o tom, jak se lidé s duševním onemocněním umějí bavit a smát. Problematika duševního onemocnění je veřejností stále často tabuizována nebo zatížena mylnými představami. Věříme, že ke zlepšení postoje veřejnosti přispívají prožitky z kulturních a společenských akcí, které vedou k lepšímu porozumění duševně nemocným lidem,“ hodnotí akci pracovnice Chráněného a podporovaného bydlení Martina Vašíčková.

Jako první se představilo divadlo pracovníků terénní služby ZOOM Charity Frýdek – Místek. Pracovníci a zároveň amatérští herci sehráli několik krátkých scének s cílem ukázat divákům, jak se bránit nástrahám podvodníků a uchránit svou peněženku před pochybnými prodejci. Představení nenásilnou formou všechny zúčastněné upozornilo na nebezpečí, která s tváří nevinně, ale mohou končit ztrátou životních úspor, zadlužení na dlouhá léta, nevýhodnou smlouvou za službu, vykradeným bytem a podobně. Zájemci měli k dispozici také tištěnou brožuru, ve které nalezli další tipy, jak nenaletět a odmítat nevýhodné nabídky.

Po přestávce, kdy se diváci posilnili drobným občerstvením, program pokračoval hudebním vystoupením Divadla slunečnice z Brna. Zpěváci Kristián a Babeta se představili se svým hudebním pásmem „Muzikoterapie aneb léčba hudbou“. Divákům, které trápí „splínosmutek“ naordinovali léčbu ve formě pohodových písní Waldemara Matušky, Heleny Vondráčkové, Hany Zagorové či Marie Rottrové. Skvělá atmosféra dokázala všechny zúčastněné vyburcovat k bouřlivému potlesku a známé hity rozvlnili plný sál v rytmu hudby. Všední den našich uživatelů se tak proměnil v neopakovatelný zážitek. Poděkování patří nejen všem účinkujícím, ale také vedení a dramaturgii Obecního domu v Opavě, kteří nám vyšli maximálně vstříc.

Děkujeme partnerům