Některé z milionů žárovek pro EKOLAMP skončí také v Hošticích

13.01.2016 - V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: tedy wolframových žárovek, kompaktních „úsporek“, „halogenek“ či nově také LED žárovek. Na jednu domácnost jich připadá průměrně patnáct, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři.

V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: tedy wolframových žárovek, kompaktních „úsporek“, „halogenek“ či nově také LED žárovek. Na jednu domácnost jich připadá průměrně patnáct, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři.

Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty. Mezi zařízení, která spolupracují se společností EKOLAMP, patří také charitní Chráněná technická dílna ve Velkých Hošticích. Toto středisko, které zaměstnává více než třicet zdravotně znevýhodněných osob.

„Nejvíce světel se rozsvítí v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde na domácnost připadá více než 17 zdrojů, naopak nejméně jich svítí v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde je průměr okolo deseti,“ říká Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel. V domácnostech převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet meziročně klesá ve prospěch úspornějších typů osvětlení: kompaktních zářivek (28 %) a LED světelných zdrojů (10 %).

Polovina vyřazených „úsporek“ končí na skládkách. Tuzemské domácnosti a firmy za poslední rok předaly k recyklaci téměř pět milionů světelných zdrojů. Z vyřazených světelných zdrojů se zužitkovalo vše: stovky tun skla, plastů a kovů. Zároveň bylo bezpečně zpracováno více než 26 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná.

Děkujeme partnerům