O duševním zdraví netradičně

05.10.2015 - Velmi netradiční formou si letos rozhodli připomenout právě probíhající Týdny duševního zdraví v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné. Toto středisko Charity Opava připravilo pro širší veřejnost v opavském Obecním domě dvě divadelní vystoupení, která proběhnou ve čtvrtek 22. října pod společným názvem Duševní zdraví pro zábavu i poučení.

Velmi netradiční formou si letos rozhodli připomenout právě probíhající Týdny duševního zdraví v Chráněném a podporovaném bydlení pro duševně nemocné. Toto středisko Charity Opava připravilo pro širší veřejnost v opavském Obecním domě dvě divadelní vystoupení, která proběhnou ve čtvrtek 22. října pod společným názvem Duševní zdraví pro zábavu i poučení.

Jako první se zájemcům představí amatérské divadlo pracovníků Terénní služby ZOOM z Charity Frýdek-Místek. Jeho členové, kteří pracují v přímé péči s lidmi s psychickým onemocněním, předvádějí scénky autora Marka Folwarczného již od roku 2013. Cílem je zábavnou formou poukázat na nástrahy podomního, pouličního a telefonního prodeje, předváděcích akcí a nástrahy podvodného jednání pracovníků veřejných služeb. „Lidé s tímto handicapem jsou snadněji manipulovatelní a častěji se proto stávají oběťmi různých pokoutných prodejců. Také se hůře orientují v nečekaných situacích,“ doplňuje vedoucí Chráněného a podporovaného bydlení Dagmar Sližová. „Scénky, které vycházejí z reálných situací, jim v tom pomůžou.“

Po krátké pauze pak bude následovat hudební vystoupení Divadla Slunečnice z Brna, které jeho členové, studenti FAMU, nazvali „Muzikoterapie aneb Léčba hudbou pro lidi s handicapem“.

„Chceme celou akcí připomenout, že lidé s duševním onemocněním žijí mezi námi, umí se bavit, smát, pracovat, hledat svoji cestu životem jako všichni ostatní. A že jsou tu také odborníci, kteří umějí poradit, provázet nebo pomoci. Díky dlouholetým zkušenostem můžeme jim i jejich rodinám nebo přátelům nabídnout možnosti pomoci, mohou se na nás obrátit, jsme tady pro ně,“ dodává Dagmar Sližová. Chráněné a podporované bydlení pro duševně nemocné najdete v Opavě na Kylešovské ulici č. 10 v domě u sv. Františka.

Akce Duševní zdraví pro zábavu i poučení proběhne v Sále purkmistrů Obecního domu na Ostrožné ulici v Opavě od 13 do 15.30 hodin. Zváni jsou uživatelé služeb pro psychicky nemocné i jejich rodinní příslušníci, odborná veřejnost i zájemci z řad občanů. Vstupné na tuto akci, kterou pořádá Charita Opava ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací OKO v rámci oslav udělení ceny NEZISKOVKA ROKU 2014, je dobrovolné.

Děkujeme partnerům