Oslava 20 let Domu sv Cyrila a Metoděje přilákala do Vlaštoviček na tisíc lidí (+ nově televizní reportáž)

26.09.2016 - Tolik lidí najednou, jako v neděli 25. září, ještě Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy nenavštívilo. O účast přibližně tisícovky lidí se zasloužil pestrý program oslav dvaceti let tohoto ojedinělého zařízení Charity Opava, kterému přálo také krásné slunečné počasí. Hlavním trhákem bylo pro mnohé akustické vystoupení zpěváka Petra Bendeho.

Tolik lidí najednou, jako v neděli 25. září, ještě Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené ve Vlaštovičkách u Opavy nehostil. O účast přibližně tisícovky lidí se zasloužil pestrý program oslav dvaceti let tohoto ojedinělého zařízení Charity Opava, kterému přálo také krásné slunečné počasí. Hlavním trhákem bylo pro mnohé akustické vystoupení zpěváka Petra Bendeho, program byl ale mnohem pestřejší.

Dobrou náladu nepokazil ani fakt, že nemohlo být odhaleno připravované domovní znamení sv. Cyrila a Metoděje, protože jeho autorku Zuzana Bartákovou potkala ta smůla, že více než metr vysoký reliéf při vypalování v keramické peci popraskal. Návštěvníci ale nebyli o nic ochuzeni, protože místo slíbeného odhalování domovního znamení proběhla na začátku vernisáž keramických výrobků klientky Domu Ivety Dunkové.

Po mši svaté, kterou sloužil dolnobenešovský duchovní správce Pavel Kuchař spolu s otcem Petr Kříbkem, následovalo pásmo poezie z nové sbírky klientky Vlaštoviček Heleny Jombíkové. Úkolu představit básně ze sbírky No tak mám diagnózu, vydané k výročí 20 let Domu sv. Cyrila a Metoděje, se ujali herci Slezského divadla v Opava Ivana Lebedová a Daniel Volný, které skvěle doprovodily hudebnice Alžběta Hanušová a Maruška Cihlářová.

V Domě sv. Cyrila a Metoděje i před ním to celé odpoledne vřelo jako v úle. Značný zájem byl o komentovanou prohlídku, děti se mohly bavit s klaunem Kalimerem, jízdou na poníku, dováděním na skákacím hradu nebo si nechat pomalovat obličej. Pro všechny bylo připraveno bohaté občerstvení a prodej výrobků zdejších chráněných dílen.

Závěr odpoledne patřil Petru Bendemu, který se představil s dvěma kolegy v déle než hodinovém akustickém vystoupení svých i převzatých písní a poté ještě dlouho ochotně podepisoval své fotografie a fotil se s fanoušky a fanynkami.

Oslavy dvaceti let Vlaštoviček jsou za námi a opravdu se povedly. Nezbývá než se těšit na viděnou zase někdy příště – třeba při odhalování tentokrát už určitě úspěšně vypáleného domovního znamení na jaře příští rok.

elevizní reportáž najdete na tomto odkazu, šot z Vlaštoviček začíná v čase 14.15 min.