Otec Jožka byl na setkání s námi

01.07.2015 - Asi sto lidí se ve středu 24. června dopoledne sešlo ve Stěbořicích, aby vzpomínali na otce Jožku Motyku. Na den přesně to byly dva roky, co do Opavy dorazila zpráva, které se všichni zdráhali uvěřit: oblíbený stěbořický kněz a spirituál Charity Opava tragicky zahynul na dovolené na Slovensku.

Asi sto lidí se ve středu 24. června dopoledne sešlo ve Stěbořicích, aby vzpomínali na otce Jožku Motyku. Na den přesně to byly dva roky, co do Opavy dorazila zpráva, které se všichni zdráhali uvěřit: oblíbený stěbořický kněz a spirituál Charity Opava tragicky zahynul na dovolené na Slovensku.

Mezi návštěvníky jste tak mohli potkat kromě stěbořických farníků také zaměstnance i klienty charitních středisek Denní stacionáře pro seniory, Mravenečku, Radosti, Domu sv. Cyrila a Metoděje, Chráněného a podporovaného bydlení pro duševně nemocné či ředitelství. Mši celebroval nástupce otce Jožky stebořický kněz otec Klement, mezi hosty nechyběl také otec Kryštof z Opavy.

Po mši si všichni připomněli osobnost otce Jožky při prezentaci, kterou připravila hlavní organizátorka akce vedoucí Neškoly Svatava Bláhová. „Bylo to velmi působivé, hlavně když na závěr ve videu otec Jožka všem děkoval, jako by se loučil,“ vzpomíná paní Svatava. Všichni pak otci Jožkovi Motykovi u kříže na pietním místě před stěbořickým kostelem zazpívali a také se za něj pomodlili a zapálili mu svíčky.

Pak už následovalo setkání, které probíhalo částečně na faře a částečně na sousední zahradě u paní Řehulkové, kde se opékaly špekáčky, hrálo se na harmoniku a zpívalo, diskutovalo a vzpomínalo. Zájemci si také mohli ve zdejším zámku prohlédnou sbírku starožitných předmětů Karla Kostery.

„Cítili jsme, že je otec Jožka s námi,“ dodává Svatava Bláhová, které patří za organizaci vzpomínky na otce Jožku velké uznání a díky.

Děkujeme partnerům