P. Josef Veselý oslavil narozeniny

31.07.2007 - Krásných 78 let oslavil P. Josef Veselý v sobotu 28. července. Mezi gratulanty se zařadili také zástupci Charity Opava. I bez dirigenta se podařilo čistě zazpívat přací skladbu, ke které se pan děkan přidal. S dobrou náladou pak všechny přítomné pozval do své pracovny.

Po blahopřání se pan děkan poptal na novinky. Sám poté pohovořil o své nově připravované sbírce básní: „Jak tady vidíte, mám připravený návrh na obálku ke své sbírce...“ Také představil čítanku pro trpící, která je tvořena kartónovou krabicí ve velikosti knihy a do ní se dají vkládat nové příběhy.

Mons. Josef Veselý se narodil 28. července 1929 ve Zlámance u Kroměříže. Vystudoval arcibiskupské gymnázium v Kroměříži. V letech 1948-1950 studoval na teologické fakultě v Olomouci. Po zrušení fakulty nastoupil vojenskou službu v útvarech PTP. Z vojenské služby byl propuštěn po dvou a půl letech k 31. 12. 1952.

V padesátých letech pracoval jako stavební dělník, zaměstnanec vinných sklepů v Kroměříži, galerista ve Zlíně. Dne 30. ledna 1961 byl zatčen a nezákonně vězněn. Propuštěn byl 3. září 1965. V šedesátých letech dostudoval teologii a v roce 1970 vysvěcen na kněze. Působil v pastoraci, naposled jako děkan v Opavě. Nyní je v Opavě na odpočinku.

V roce 1991 byl jmenován čestným papežským prelátem. Česká biskupská konference udělila mons. Josefu Veselému Děkovné uznání za básnické dílo odrážející poselství evangelia a křesťanské spirituality.

Básně začal publikovat formou drobných soukromých tisků, novoročenek, několikastránkových bibliofilií a příležitostných tisků. Z mnoha básnických sbírek byly uspořádány větší výbory: Civilizace lásky (1996), Ve znamení slunce (1999).