Petr Bende zahraje na oslavách 20 let Domu sv. Cyrila a Metoděje. Vstup zdarma!

19.09.2016 - Koncert zpěváka Petra Bendeho a jeho přátel, slavnostní odhalení domovního znamení, představení knížky poezie Heleny Jombíkové za účasti herců Slezského divadla v Opavě, mše svatá, bohaté občerstvení... Dům sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách bude slavit v nedělu 25. září 20 let existence.

Moc nechybělo a z krásného kláštera by byla ruina. Když Charita Opava dostala v roce 1993 od řádu dominikánek budovu bývalého kláštera ve Vlaštovičkách u Opavy, byla kdysi honosná budova totálně zdevastovaná, všechna okna byla rozbitá a z původního vybavení nezůstalo vůbec nic. V září to ale bude přesně dvacet let, co zde byl za účasti biskupa Františka Václava Lobkowice slavnostně vysvěcen a uveden do provozu Dům sv. Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené.

Dvacetiletí tohoto ojedinělého zařízení si Charita Opava připomene v neděli 25. září bohatým odpoledním programem pro veřejnost pod společným názvem DVACET LETŮ VLAŠTOVIČEK. Oslavy začnou ve 14 hodin odhalením domovního znamení sv. Cyrila a Metoděje autorky Zuzany Bartákové, mistrové Chráněných dílen ve Vlaštovičkách. Znamení, jehož skicu vidíte mezi obrázky, tak doplní podobná domovní znamení na budovách Charity Opava na Kylešovské ulici nebo v Jaktaři.

Jen o půl hodiny později bude ve zdejší kapli sloužena mše svatá. Všechny zájemce pak od 15.30 hodin domem provedou i se zasvěceným komentářem zdejší pracovníci. Představení knížky klientky Vlaštoviček Heleny Jombíkové, o níž se více dočtete v posledním vydání Domovníku, je přichystáno na 16 hodin. Verše ze sbírky pod názvem „No tak mám diagnózu“, které ilustracemi doprovodila opět Zuzana Bartáková, přednesou herci Slezského divadla v Opavě Ivana Lebedová a Daniel Volný. Vyvrcholením slavnostního odpoledne, během kterého bude připraveno také bohaté občerstvení či prodej různých výrobků chráněných dílen Charity Opava, bude akustický koncert finalisty soutěže Česko hledá superstar Petra Bendeho a jeho přátel.

Vstup na tuto akci, která může být tipem na pěkný sváteční rodinný výlet, je zdarma. Součástí slavnostního odpoledne bude také výstava keramických děl nevidomé Ivety Dunkové pod názvem „Strom života“ nebo tvořivé dílničky pro děti, které se zde budou moci vyzkoušet práci s keramickou hlínou u příležitosti výročí 10 let Chráněné dílny Vlaštovičky.