Postní almužna přinesla přes 49 tisíc

23.04.2015 - Věřící na Opavsku vyslyšeli prosbu a přispívali do postní almužny na opravu ukradeného a nalezeného vozidla VW Transporter...
Přes 49 tisíc korun vybrali dohromady věřící na Opavsku v rámci letošní postní almužny na auto pro charitní stacionář Mraveneček. Vlna solidarity s tímto střediskem, pečujícím o děti s kombinovanými vadami, se vzedmula poté, co klientům kdosi ukradl speciálně upravené vozidlo.
Červená dodávka z Mravenečku už ale zase jezdí a převáží děti a mladé lidi s kombinovaným postižením do stacionáře a odpoledne zase domů. Ulevilo se také zaměstnancům, kteří po dobu nemoci řidiče Stanislava Šindlera přepravu obstarávali. Museli přitom klienty přenášet vlastníma rukama a usazovat je v náhradním vozidle. Nebylo to jednoduché a většinou bylo nutné, aby asistoval další pracovník. To už teď není potřeba, protože VW Transporter má speciální otočnou plošinu.
Vozidlo Mravenečku bylo spolu s dalšími věcmi ukradeno v polovině února a téměř týden si nedělal nikdo naděje, že by se ještě našlo. Ve stacionáři zavládl smutek a ztrátu nesli těžce také uživatelé, protože si uvědomovali, že když nebudou mít svou starou dodávku, nebude se jezdit na výlety a exkurze. Tehdy v Charitě Opava vznikl nápad, poprosit věřící na Opavsku o příspěvek do postní almužny, která by pomohla shromáždit finanční prostředky na koupi nového automobilu. Nové auto s úpravami pro naložení několika invalidních vozíků a speciální plošinou by stálo kolem milionu korun, bylo tedy jasné, že celou částku asi Charita nesežene hned. Nicméně každá koruna by přišla vhod.
Jako zázrakem se červená dodávka našla. Krádeží vozu se zabývala hlavní zpravodajská relace TV NOVA a během reportáže si pardubický občan pan Břetislav Nechvíle vzpomenul, že takové auto viděl nedaleko svého bydliště. Šel se tedy ještě přesvědčit, zda tam auto stále stojí, a zda je to opravdu ono. Pak vše ohlásil na policii, která neprodleně informovala Charitu Opava. Všem spadl kámen ze srdce. Po krátké poradě bylo rozhodnuto, že vyhlášená sbírka bude pokračovat. „Auto bude potřeba opravit, protože ho zloděj stihl poškodit,“ upřesnil důvody trvání sbírky ředitel Jan Hanuš. Zloděj také ukradl dva fotoaparáty, projektor, navigaci a další zařízení, rovněž bude nutné pořídit kvalitnější zabezpečení objektu a vozidla.
Věřící z Opavska prosbu vyslyšeli a v těchto dnech Charita Opava obdržela celkem 49.191korun. Především díky dobrým lidem, kteří pomáhali na všech frontách, má tento příběh dobrý konec, v jaký zpočátku nikdo nedoufal. Děkujeme!
 
 
 
 

Děkujeme partnerům