Požár ve Vlaštovičkách (dopadl dobře)

29.09.2015 - Poklidné sobotní odpoledne se změnilo v drama. V Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách vypukl 26. září požár střechy a podkroví. Jeden z klientů, který cítil kouř, informuje zástupkyni vedoucí Zuzanu Janků, která volá hasiče. Mezitím se obyvatelé domu snaží dostat ven. Shromažďují se na travnaté ploše před objektem.

Nastávají dramatické okamžiky, někteří lidé chybí, dokonce i sama zástupkyně vedoucí domu, která po oznámení požáru uvízla ve druhém patře. Hasiči, kteří mezitím přijeli na místo, se vydávají do domu. Průzkumná skupina nachází v bytě v prvním patře klienta Sebastiana Dunku, který z důvodu zakouřených evakuačních cest a celkového zdravotního stavu nebyl schopen sejít do bezpečí. V druhém patře hasiči nacházejí Zuzanu Janků a při následném průzkumu jsou nalezeny další osoby - pracovnice Marie Janíčková spolu s další klientkou. Jsou zraněné a mají otevřené zlomeniny. Ihned si je přebírají záchranáři. Tři minuty od příjezdu opavského hasičského záchranného sboru je zjištěno ohnisko požáru, které se nachází v jednom z bytů. Odtud se požár rozšířil na střešní konstrukci. Ustavení výškové techniky u budovy není možné, a proto je hasební zásah veden vnitřními prostorami pomocí dvou proudů. Na místo přijíždějí dobrovolné jednotky z okolí, Městská policie a členové Českého červeného kříže. Obyvatelé domu jsou transportováni do místní restaurace, v níž se nachází evakuační centrum. Čtyřicet minut od nahlášení požáru je požár uhašen a jednotky se připravují k odjezdu na základnu.

Abychom vás dále nemystifikovali, dodejme, že to všechno bylo jenom jako. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, územní odbor Opava, uspořádal ve Vlaštovičkách taktické cvičení, jehož nosným tématem byl požár podkroví a střechy domu. Cvičení prověřilo akceschopnost jednotky, stav spojových prostředků, požární techniky, stav příjezdových komunikací a ploch pro ustavení požární techniky, součinnost jednotek požární ochrany při zdolávání požáru v objektu pro zrakově postižené a při tvoření dálkové dopravy vody. Prověřena byla rovněž kapacita evakuačního centra v obci Vlaštovičky. Vedle Hasičského záchranného sboru Opava se akce zúčastnilo dalších dvanáct jednotek dobrovolných hasičů.

„Mám radost, že se povedlo akci uskutečnit, bylo to první tak velké cvičení za účasti tolika záchranných složek. Proběhlo s ohromným nasazením a profesionalitou. Přál bych si jen, abychom tuto situaci nikdy nezažili ve skutečnosti,“ uvedl ředitel Jan Hanuš na závěr cvičení, jehož výsledky se ještě budou dále analyzovat.