Rok 2016 přináší "Dvanáct inspirací pro Opavsko"

01.01.2016 - Dvanáct inspirací pro Opavsko. Pod tímto názvem nachystala Charita Opava na rok 2016 dvanáct veřejných akcí pro občany Opavska. Z široké nabídky akcí pro poučení i zábavu si vybere každý – připraveny jsou přednášky zajímavých hostů, návody na to, jak pečovat doma o seniory, nebo koncerty a lidové oslavy.

Dvanáct inspirací pro Opavsko. Pod tímto názvem nachystala Charita Opava na rok 2016 dvanáct veřejných akcí pro občany Opavska. Z široké nabídky akcí pro poučení i zábavu si vybere každý – připraveny jsou přednášky zajímavých hostů, návody na to, jak pečovat doma o seniory, nebo koncerty a lidové oslavy.

Opava bude v roce 2016 díky Charitě hostit řadu inspirativních osobností. Jmenujme kupříkladu zakladatelku hospicového hnutí v České republice Helenu Svatošovou, teoložku Kateřinu Lachmanovou, která vystoupí v únoru s přednáškou „Doba postní – čas odtučňování srdce“, ředitele CARITAS-Vyšší odborné školy sociální Olomouc Martina Bednáře s přednáškou od vývoji pojetí kvality sociálních služeb v evropském kontextu či Jakuba Doležala z Katedry křesťanské sociální práce Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého, který bude hovořit na téma souběhu křesťanské víry a pomáhající profese. Přednáška „Máme doma seniora“ zase poradí všem lidem, kteří doma pečují o blízkého seniora nebo je tato povinnost v brzké době čeká, aktuální téma rozebere také přednáška Chráněného bydlení pro duševně nemocné u příležitosti Týdnů duševního zdraví. Společně oslavíme dvacet let práce pro nevidomé a slabozraké v Domě sv. Cyrila a Metoděje ve Vlaštovičkách. Spolu se svými významnými partnery z řad institucí i spolupracujících firem také Charita Opava připravuje setkání, na němž se chceme věnovat fenoménu společenské odpovědnosti firem. Akce pásma Dvanáct inspirací pro Opavsko jsou určeny skutečně všem, Charita Opava proto nezapomněla ani na děti a rodiče, jimž bude určeno speciální Sluníčkové odpoledne, nebo na klienty sociálních služeb, které pozve na koncert známého písničkáře Pavla Helana.

První inspirace nese název „Charita Opava a... vzájemná pomoc na Opavsku.“ Neskrývá se pod ní nic jiného, než tradiční Tříkrálová sbírka a všechny doprovodné akce pro koledníky i veřejnost, které se na tuto nejstarší dobročinnou sbírku váží. Lidé se díky této sbírce, které se každoročně účastní stovky dobrovolníků a tisíce lidí v ní přispívají, spolupodílejí na pomoci svým bližním z nejbližšího okolí. Vybrané finance totiž budou pomáhat potřebným na Opavsku celý rok 2016. Tříkrálová sbírka jakožto vzájemná pomoc na Opavsku tak symbolicky zahájí další rok, v němž chce být Charita Opava nejen poskytovatelem sociálních služeb a zaměstnavatelem handicapovaných, ale také prostředím pro setkávání a místem pro debatu o různých důležitých veřejných problémech dnešních dnů.  

Podrobný program najdete na stránkách Charity Opava www.charitaopava.cz.

Děkujeme partnerům