Sbíráme reflexní pásky pro Ukrajinu

07.04.2018 - Tragická nehoda, která se stala loni na ukrajinském Zakarpatí, dala vzniknout netypické sbírce. Jeden z místních kněží při noční jízdě autem nešťastně srazil a na místě zabil tři ženy, které se vracely z kostela. Cesty na Zakarpatí totiž nejsou vůbec osvětleny a ženy nebyly nijak označeny, takže byly pro řidiče zcela neviditelné.

Otec Anton Verbovský, který byl farářem ve Frýdku a nyní působí v Korolevu na Zakarpatí, se proto do České republiky obrátil s prosbou o uspořádání sbírky reflexních pásků. Přestože tyto pásky stojí jen pár korun, mohou zachránit život dítěti či starým lidem na Ukrajině, kde jsou cesty mimo velká města často neosvětlené, stejně jako chodci, kteří většinou nemají jinou možnost, než jít po krajnici. Jednoduché reflexní prvky, které jsou v odlehlejších oblastech na Ukrajině nedostatkovým zbožím, pak můžou mít skutečně cenu života.

Ke sbírce reflexních pásků, kterou pořádá Diecézní Charita ostravsko-opavská, se připojuje také Charita Opava. Pokud můžete, zapojte se, prosím, také. Nesbíráme peníze, ale přímo reflexní pásky, které se dají koupit za pár korun téměř všude. Pro ucelené shromažďování a předání zakoupených nebo darovaných reflexních pásek bude sloužit pracoviště recepce Charity Opava, na ulici Přemyslovců 26 v Jaktaři. Darované reflexní pásky, které můžete přinášet do 31. května, pak jednotně předáme pořadatelům.