Stáhněte si brožuru ZÁVĚŤ POMÁHÁ

27.09.2017 - Závěť pomáhá. To je název nové brožury, kterou vydala minulý měsíc u příležitosti Mezinárodní den závěti Koalice za snadné dárcovství, sdružující řadu významných neziskových organizací. Brožura se v krátkých a srozumitelných textech věnuje fenoménu dárcovství v závěti, který je stále častějším jevem už i v České republice. V závěti byla již vícekrát obdarována také Charita Opava.

Závěť pomáhá. To je název nové brožury, kterou vydala minulý měsíc u příležitosti Mezinárodní den závěti Koalice za snadné dárcovství, sdružující řadu významných neziskových organizací. Brožura se v krátkých a srozumitelných textech věnuje fenoménu dárcovství v závěti, který je stále častějším jevem už i v České republice. V závěti byla již vícekrát obdarována také Charita Opava.

Za posledních 10 let získalo něco přes 25 % neziskovek od svých příznivců dědictví. Za loňský rok to bylo 22 závětí v celkové výši přes 23 milionů korun. Rekordní byl rok 2014, kdy šlo o částku přes 72 miliónů. Za celé období mezi léty 2006 – 2016 získaly dotázané neziskovky z dědictví zhruba 150 mil. Kč. Samotné neziskové organizace, pro něž by jistě dary ze závěti byly významnou finanční vzpruhou, mají obvykle obavu na toto téma se svými podporovateli mluvit, protože se obávají, že tím naruší vztah se svými dárci. „Neziskové organizace určitě nemusí mít z komunikace dobročinných závětí strach. Starší průzkumy, které si nechala koalice Za snadné dárcovství provést, ukazují, že problémy s dědictvím zažily ve svém okolí téměř tři čtvrtiny lidí a dar na dobročinnost ve formě závěti je přijímán asi 30 procenty obyvatel a je považován za racionální prevenci takových sporů,” říká Tomáš Vyhnálek, mluvčí kampaně Závěť pomáhá.

Češi se ale přece jen darovat ze závěti zatím učí a kolem tématu pořád existuje málo informací a někdy i nemálo mýtů. Řada lidí si například myslí, že sepsat závěť je složitý a drahý úkon, že se darovat „musejí“ jen vysoké částky nebo to, že na sepsání závěti je ještě brzy. Jednoduchý „návod“ jak darovat, příklady dobré praxe a i vyvracení mýtů okolo závětí přináší právě nově vydaná brožura „Závěť pomáhá“, kterou si můžete stáhnout také zde:

Děkujeme partnerům